Luterma kritiseerib Stockholmi arbitraažikohtu otsust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda ja Indrek Rahumaa..
Oliver Kruuda ja Indrek Rahumaa.. Foto: Raigo Pajula.

AS Luterma hinnangul on Stockholmi arbitraažikohtu otsus, et Luterma (endine Kalev) peab tagastama Alta Capitalile toiduainetööstuste ostuks tehtud ettemaksu summas 103 miljonit krooni, vastuolus heade kommete ja Eesti õiguse algpõhimõtetega.


13. juulil 2009 AS Alta Food ja AS Luterma vaidluses avaldatud vaheotsuse osas jäi vahekohtu liige professor Paul Varul eriarvamusele. Professor Varul leidis, et turuvapustust ei toimunud ja AS-l Luterma on seega õigus AS Alta Foods poolt lepingurikkumisega tekitatud kahjude hüvitamisele, teatas Luterma.

Professor Varul on üks Eesti juhtivaist õigusteadlastest ja võlaõigusseaduse kaasautor. Eriarvamus on vahekohtu praktikas tavapäratu ning AS Luterma hinnangul näitab eriarvamusele jäämine, et tehtud otsus on problemaatiline.

AS Alta Foods hagiavalduse läbivaatamiseks moodustati vahekohus, mille koosseisu kuuluvad Erik Nerep ning vandeadvokaadid Paul Varul ja Sven Papp.

Otsuse tegemisel taandus küsimus suures osas sellele, kas kuni 3. juunini 2008. aastal toimus finantsturgudel turuvapustus, millele AS Alta Foods viitas oma lepinguliste kohustuste täitmata jätmise põhjusena. Nimelt väidab AS Alta Foods, et temapoolne aktsiate müügilepingu täitmata jätmine 2008. aasta kevadel oli põhjustatud üldisest finantskriisist, mille tõttu ostja ei saanud oma lepinguliste kohustuste täitmiseks krediidiasutustest raha. Samas, nii 20. septembril 2007. aastal toimunud pressikonverentsil kui ka korduvalt hiljem kinnitas ostja Alta Capital Partners esindaja ja omanik Indrek Rahumaa, et ostab ASi Luterma toiduainetööstuse ettevõtted omavahendite arvelt.

Üldteada on, et sel ajal mingit turuvapustust ei olnud. Vahekohtumenetluses on tõendeid esitanud vaid AS Luterma, kelle poolt esitatud ekspertiisiaktid kinnitasid, et 2008. aasta kevadel ega suvel ei toimunud Euroopa või ülemaailmse finants- või kapitaliturgude olukordade sellist halvenemist, mida saaks pidada turuvapustuseks finantseerimise üldise kättesaadavuse vmt näitajate alusel.

Vahekohtus andsid turuvapustuse puudumise kohta ütlusi rahvusvaheliselt tuntud majandusteadlane professor Alf Vanags ja Eesti juhtivaid majanduseksperte Hardo Pajula. Nimetatud spetsialistide hinnangul võis turuvapustus aset leida alles 2008. aasta septembri keskel. AS Alta Foods ühtegi ekspertarvamust ei esitanud. Eelnevat arvestades on AS-i Luterma hinnangul otsus vastuolus heade kommete ja Eesti õiguse algpõhimõtetega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles