Kohus mõistis Kruuda firmalt Alta Capitalile 100 miljonit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda (vasakul) ja Indrek Rahumaa (paremal) Kalevi ja Tere ostutehingu pressikonverentsil 2007. aasta septembris..
Oliver Kruuda (vasakul) ja Indrek Rahumaa (paremal) Kalevi ja Tere ostutehingu pressikonverentsil 2007. aasta septembris.. Foto: Raigo Pajula.

Oliver Kruuda juhitav Kalev peab Stockholmi arbitraažikohtu otsusega tagastama investeerimisfirmale Alta Capital 103 miljonit krooni, mille viimane tasus ettemaksuks toiduainetööstuse eest.


Kalev, praeguseks AS Luterma, peab tagastama Alta Capitalile nii luhtunud tehingus tehtud ettemaksu kui ka intressid, arbitraažikohtu otsus on lõplik ning pole edasikaevatav.

Alta Capital Partners kavatses osta Kalevi toiduaineteüksuse ja AS-i Tere, veebruaris 2008 tasus Alta Capital ettemaksuna kuus miljonit eurot ehk 94 miljonit krooni. Kuid hiljem, Alta väitel finants- ja majanduskriisi süvenedes tekkis Altal probleem tehingu finantseerimisega ning Kalev lahkus läbirääkimiste laua tagant, Alta pidi seetõttu ütlema üles nii ostu-müügilepingu kui ka lepingud oma rahastajatega.

Kalevi esindajad on siiski olnud teist meelt, väites, et Alta Capitalil ei jätkunud lihtsalt raha ning firma kasutas hiljem alanud kriisi vaid ettekäändena tehingust loobumiseks. 

Kalev ettemaksu siiski tagastada ei tahtnud ning kandis selle eelmisel aastal täies ulatuses kasumisse. Alta Capitali teatel oli Stockholmi kaubanduskoja arbitraažikohtu seisukoht siiski ühene: Kalevil tuleb tagastada kogu ettemaks. Alta Capital tegi lepingute lõpuleviimiseks vahekohtu hinnangul kõik endast oleneva ega vastuta tehingu ärajäämise eest.

«Arbitraažikohtu otsus kinnitab, et Alta Capital käitus vastaspoole suhtes korrektselt ka siis, kui olukord finantsturgudel muutus üliraskeks. Paraku katkes Kalevi kannatus just siis, kui tehingu täitmine oli käega katsutav,» kommenteeris arbitraažikohtu otsust Alta Capitali juhivpartner Indrek Rahumaa. «Usun, et meie raha aasta aega kasumina kajastanud Oliver Kruudal jätkub pärast otsusega tutvumist jaksu ja tahet see tagasi kanda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles