Puidutööstust kimbutab toormenappus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aegviidu Puit läks tänasest kollektiivpuhkusele, reedel käis seal aga töö täie hooga.
Aegviidu Puit läks tänasest kollektiivpuhkusele, reedel käis seal aga töö täie hooga. Foto: Peeter Lagovits

Riigi metsamajandid ei suuda tänavu katta puidutööstuse vajadust, erametsaomanikud aga ei kiirusta saega metsa minema, sest puidu hind on mullusega võrreldes järsult langenud ning maksukorraldus metsamüüki ei soosi.


Kui eelmisel aastal maksis männipalk ilma käibemaksuta 1128 krooni tihumeeter, siis mais oli see hind langenud 600 kroonile. Ka enamus teisi puuliike on samasuguse languse läbi teinud. Seetõttu ei olegi erametsaomanikel otstarbekas oma metsaga turule tulla.

Riigi metsamajandid raiuvad tänavu 2,4 miljonit tihumeetrit puitu, kuid saeveskitele ja puidutööstustele jääb sellest väheks. Hädasti oleks vaja erametsaomanike abi.

Aprillis loodi keskühistu Eramets, mis peaks erametsaomanikke aitama raskustest üle saada. Ühiselt tegutsedes on võimalik leida turgu kütte- ja paberipuule ning vahendajatest loobumine võimaldab ka senisest 10 -15 protsenti paremat hinda saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles