Vennad Sõnajalad: meilt pole välja mõistetud sentigi

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjatest vennad Oleg (vasakul) ja Andres Sõnajalg väidavad, et on äri tehes alati säilitanud külma pea ja seepärast olnud ka edukad. Siiski on neil olnud ka kehvemaid aegu.
Ettevõtjatest vennad Oleg (vasakul) ja Andres Sõnajalg väidavad, et on äri tehes alati säilitanud külma pea ja seepärast olnud ka edukad. Siiski on neil olnud ka kehvemaid aegu. Foto: Artur Sadovski

Pankrottides ja koguni rahapesus süüdistatud vennad Oleg ja Andres Sõnajalg annavad esimest korda avaliku vastuse neid tabanud süüdistustele.



Üheksakümnendatel Eesti eliiti tõustes olite oma perega ilu ja edu kehastuseks. Praegu seostub Sõnajalgade nimi lisaks muusikale pankrottide ja maksenõuetega. Kõik sai alguse TV 1 loomisega?

Oleg: Ehitasime telekanali üles täiesti nullist ja siis juhtus see, mis on praegu juhtunud. TV 1 sattus selles mõttes halvale ajale, et käivitasime selle majanduse esimese õitsengu ajal, mis toona ratsutas samamoodi aktsiaturu kõrglainetel, ja siis kukkus kogu majandus kokku.
Prognoosid, mis said toona reklaamiagentuuride poolt käivete kohta tehtud, lihtsalt ei täitunud ja raha ei tulnud. Praegu on paljudel inimestel sama seis.

Andres: Oliver Kruuda on selles mõttes analoogne juhtum, kuna ta alustas samamoodi tõusu peal. Tal ei olnud halvad plaanid, kuid majandus kukkus kokku. Ainult võrreldes summasid, mida Kruuda sisse pani ja mida meie, siis tema kaotus on kordades suurem.

Kuid suurim erinevus on see, et praegune majanduskriis on nii sügav ja globaalne, et niisugust kriisi pole keegi veel üle elanud ning kriis ei ole veel kaugeltki läbi.

Oleg: Meie puhul ei läinud televisioon pankrotti, vaid müüsime kanali teadlikult, nähes tekkinud olukorda, koos kohustustega vabatahtlikult Ühispangale. Pank müüs selle edasi ja pärast seda töötas TV 1 veel kolm aastat. Esmalt juhtis seda kaks aastat Vallo Toomet ja siis aasta Rait Killandi ning tema ajal läks ka kanal pankrotti.

Andres: Ainus, mida kahetseme kanali müügi puhul, on see, et Ernesto Preatoni tahtis selle 1997. aastal 55 miljoniga ära osta. Aga ta ütles ka, et tema ajendiks on investeeringute kaitsmine. See aga ei olnud see, mille jaoks me selle kanali tegime.

Müüsite kanali lõpuks ühe krooniga, aga koos kõigi kohustustega. Palju neid üleval oli?

Oleg: Need ei olnud suured, umbes 20 miljonit kõik kokku. Ühispangaga kokkulepet tehes lõime käed kui mees mehega, suusõnaliselt.

Olime nõus, et müüme televisiooni ühe krooniga vaid tingimusel, et sellega kaasnevad kõik kohustused, laenud ja nõuded, mis on seotud televisiooniga.

Kokkuleppe sees oli meie poolt ka kinnistu Tallinnas Pirita teel, mille toonaseks väärtuseks oli 15–20 miljonit. Kui aga läksime kokkulepet ka allkirjadega kinnitama, arvas pank, et üht laenukohustust ei taha nad televisiooniga siduda.

See oli 12,7 miljonit krooni, mille 2006. aastal esimese astme kohus teilt välja nõudis, kuid läinud aastal ringkonnakohus õiguse teile andis. Taustaks – teie firma AS Ämälärd (varasem AS Sõnajalg) põhiliseks majandustegevuseks oli laenude andmine ja firmat rahastas Tallinna Pank, mille õigusjärglane oli Eesti Ühispank, praegune SEB. Teie firma läks pankrotti ja põhjuseks toodi juhtimisviga. Nimelt oli firma andnud 12,7 miljonit tagatiseta laenu.

Andres: Kui Ämälärd pankrotti läks ja ühel hetkel nägime, et pank on võtnud teise kursi, siis taotleti meile elukohast lahkumise keeldu ja ärikeeldu. Hakkasime sammhaaval rahulikult juriidilist poolt läbi töötama ja vaatama, kas pank käitub õigesti.

Eesti kohtusüsteem on piisavalt sõltumatu ja sisuline ning andis meile õiguse. Meie juhtimisveaks peeti tagatiseta laenu andmist, kuid see on absurd, sest kohtumaterjalides on tagatisleping olemas ja kohus viga ei tuvastanud.

Oleg: Aga on olemas trikiadvokaadid, üks neist on näiteks Üllar Talviste. See on totaalne tsirkus, mida nad on õppinud tegema. Nad kasutavad ära seaduselõtke.
Seadus on tehtud mingi mõttega, aga sõnastus on kohmakas ning nad kasutavad seda kohmakust ära ning mängivad sellega. Nende mängudega on heal tahtmisel võimalik üht kohtuasja menetleda viis aastat.

Selle laenu puhul on väidetud, et laenasite selle summa iseendale?

Andres: See on täiesti vale. Laenasime oma firma kaudu selle raha TV 1-le. Lisaks võtsime laenu oma Väike-Karja tänava korterite peale ja panime ka selle raha TV 1.
Maksime seda pikka aega. Saaremaa majad ja muu vara oli meil enne televisiooni.

Meil ei olnud vaja laenata, see on absurd. Miks peaks inimene varastama iseenda tagant?

Lisaks on süüdistatud teid 1,4 miljardi krooni rahapesus Islandil paikneva firma Denzille Investment Company kaudu.

Andres: See firma oli seotud mitmete investeeringutega ja valuutavahetusega. Meil olid Eestis selle ettevõtte volitused.

Rahapesu on niivõrd solvav süüdistus, et teeb kurvaks. Tegime valuutavahetust, umbes sama asja, mida teeb praegu Tavid, ja tegime seda koos Tallinna Pangaga.
Näiteks suured Ukraina riiklikud ettevõtted kandsid meile valuutavahetuseks raha ja Tallinna Pank osutas vahendusteenust. Meie olime lüliks. Kõik käis täiesti ametlikult ja lepingute alusel.

Vahetasime raha Londoni või Moskva börsil. Tallinna Pank oleks seda teinud lihtsalt päevakursiga, aga meie võtsime lisaks kursiriskid ja viisime raha Londoni või Moskva börsile. Kõik tehingud olid kontrollitud ja seaduslikud.

Kui valuutavahetus oli rahapesu, siis on kõik pangad rahapesuga tegelnud ja tegelevad praegu ka.

Veel üks pealkiri mullusest ajalehest: «Sõnajalad pääsesid 94 miljoni kroonisest nõudest». Mis oli selle taga?

Andres: Ühel hetkel 2005. aastal ilmus välja aruanne, mille oli koostanud üks litsentseerimata raamatupidamisfirma, ning selle töö jaoks andis neile infot välja Ühispank.

AS Sõnajalg (hilisem Ämälärd) tegeles ka mingil moel valuutavahetusega ja siis justkui selgus, et kõik summad, mis on selle aktsiaseltsi kontolt välja läinud, on tulnud otse meie taskusse. Olgugi et see läks valuutas edasi teisele kontole. Teise konto kohta neil aga andmeid polnud.

ASile Sõnajalg ei ole kunagi 94 miljonit kuulunud! Sellega survestasid nad, et äkki läheksime teise nõude suhtes kompromissile.

Oleg: Me ei nõustunud. See nõue müüdi ära 100 miljoni krooniga Einar Vettusele, kes on 14 protsendiga osanik meie pealinna Viru väljaku kinnistus. Ta ostis nõude ära ja lootis meilt saada veelgi suuremat osalust. See oli fabritseerimise nõude hind.

Andres: Taoliste nõuete skeemidega mängitakse inimeste närvidel ja väga vähesed peavad pingele vastu. Teatud paberite alusel tehakse aruanne, aga need paberid, mis kajastaksid teist poolt, kaotatakse ära.

Oleg: Oleme säilitanud külma pea, pole kaotanud närvi ja seepärast olnud ka edukad. Meie pere on meid alati toetanud. Meid on Eestis tõenäoliselt kõige rohkem põhjuseta alandatud ja see on meile tegelikult hästi mõjunud. Enda ego ei ole enam dominant, vaid eesmärgid on olulised.

Kas praegu olete kohtutest ja nõuetest vabad?

Oleg: Meie käest ei ole välja mõistetud mitte ühtegi senti. Me ei ole kellelegi võlgu, ei ole kellelegi maksnud ja ei ole ühtegi nõuet üleval.

12 miljonit ei ole me võlgu olnud. See oli kokkulepe pangaga ja kokkuleppega sai see ka lõpetatud. 94 miljonit ei ole me kunagi firmast välja võtnud ja oma taskusse pannud. See oli fabritseeritud nõue.

Alates 2001. aastast olete tegelnud tuuleenergia äriga. Kuidas ikkagi on nii, et ühel hetkel on teil raha otsas, aga siis panete püsti uue, miljardilise tuuleenergiaäri ja ostate helikopteri? Kust teie raha tuleb?

Andres: Oleme kogu aeg olnud tegevad kinnisvaraga. Muusika võttis palju raha, aga ka andis. Oleme remontinud autosid.

Kui Vene aeg lõppes ja oli võimalik eraviisiliselt raha tegema hakata, siis meil oli Jõgevamaal kooperatiiv, pärast tegime Saaremaale ehitusfirma. Tootsime koostöös Koeru autoremonditehasega autoosi. Televisiooni lõppedes tegime telekaubamaja, mis töötas mingi aeg päris hästi.

Alati ei pea palju raha olema. Kallilt on asju lihtne teha, odavalt palju raskem.

Oleg: Kui siin vahepeal olid rasked ajad, siis olime Andresega aasta aega Floridas, meil oli seal üks koostööprojekt ja teenisime seal päris hästi. Ostsime oksjonilt tuliuusi avariilisi autosid, tegime need ise korda ja müüsime teisel oksjonil maha.

Tuuleenergia puhul vaatasime 2000. aasta alguses, mis toimub mujal maailmas, ja saime aru, et see on tulevikumuusika. Kolm aastat hiljem oli meil esimene tuulik püsti. Kõik on võimalik, kui ärkad hommikul õigel ajal üles ning paned käed ja pea tööle.


Perekond Sõnajalg

•    Vennad Oleg (49) ja Andres Sõnajalg (48) ning nende kaksikutest abikaasad Viivi (46) ja Siiri (46) tõusid avalikkuse ette 1980. aastate lõpus, kui tõid rahvani kristliku gospelmuusika, mis osutus enneolematult edukaks.
•    Seejärel lõid Sõnajalad sõltumatu telekanali TV 1, mis sattus majandusraskustesse ning mille nad ühe krooniga maha müüsid. Telekanal töötas pärast seda veel kolm aastat ning läks siis Rait Killandi juhtimise all pankrotti.
•    Vendadele on esitatud nõudeid summades 12,7 miljonit ja 94 miljonit krooni. Kohus mõistis nad õigeks.
•    Neid on süüdistatud ka 1,4 miljardi kroonises rahapesus, mida vennad seletavad valuutavahetusäriga.
•    Praegu tegelevad Sõnajalad miljardilise tuuleenergiaäriga.
•    Sügisel tuleb neil välja uus plaat.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles