Eesti Energia veab homme Hiiumaale merekaabli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaabel paigalduslaeva trümmis.
Kaabel paigalduslaeva trümmis. Foto: Eesti Energia

Homme paigaldab Eesti Energia Saaremaa ja Hiiumaa vahele kolmanda merekaabli, mille kaudu saab elektrivarustuse kogu Hiiumaa.


Senised merekaablid on Eesti Energia teatel üle paarikümne aasta vanad, uus kaabel tagab hiidlastele turvalisema ning rikkekindlama elektrivarustuse. Eesti Energia Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere sõnul vähendab kahe Eestimaa suurima saare vahele paigaldatav merekaabel oluliselt riski, et kogu Hiiumaa pikaks ajaks elektrivooluta jääks.

«Kogu Jaotusvõrgu ligi miljardilise investeeringuprogrammi juures on Saaremaa ja Hiiumaa vaheline merekaabliprojekt üks ainulaadsemaid, sest viimane merekaabel Eestimaa saarte vahel paigaldati ligi kümne aastat tagasi,» ütles Mere.

Soela väina põhjas on praegu Hiiumaa ja Saaremaa vahel kaks merekaablit. Ühe kaabli rikke puhul lülitub elektrivarustus automaatselt ümber teisele. Tippkoormuse ajal ei suuda aga üks kaabel kogu Hiiumaa elektrivajadust rahuldada ning kahe kaabli rikke puhul oleks vooluta terve Hiiumaa. Rajatav kolmas merekaabel suudab lahendada Hiiumaa elektrivarustuse olukorras, kui rikked on kahel olemasoleva kaablil korraga või kui tippkoormuse ajal on rikkega väljas üks kaabel.

Merekaabel viiakse Saaremaal vette Pammanas ning tuuakse Hiiumaal välja Emmastes. Kaabli pikkus on veidi üle kuue kilomeetri. Merekaabli paigaldustöid teostab Empower AS, kes tõi selleks Soomest Eestisse spetsiaalselt merekaablite paigaldamiseks ehitatud laeva. Kaabel lastakse laevalt vette ning süvistatakse merepõhja. Tööde maksumus on ligi 26 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles