Tulumaksu tõttu jääb metsaressurss kasutamata

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsaraie.
Metsaraie. Foto: Raigo Pajula.

Erametsaomanikke vaevab tulumaks, mille tasumise järel kahaneb metsa müügist saadav tulu väga väikeseks, selle tulemusena on tekkinud olukord kus raie on väheaktiivne ja metsaressurss jääb kasutamata.

Eesti Metsatööstuse Liidu andmetel pole metsade ressurss ajaloos kunagi varem nii suur olnud, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Vajalikul tasemel majandatakse neist metsadest aga vaid kolmandik. Üldisest puidutoormemahust tuleb erametsadest vaid 19 protsenti, kuid number peaks suurenema.

Ühe lahendusena nähakse tulumaksu kaotamist metsamaterjali müügi pealt.

«Riigil oleks palju mõttekam sellest tulumaksust loobuda, kuna see aitaks turule tuua palju suurema koguse puitu ja selle puidu töötlemise, tootmise, väärindamise käigus on riigil võimalik tegelikult saada palju rohkem maksu,» rääkis Eesti Maaülikooli metsakasvatuse professor Hardi Tullus.

Rahandusministeerium ütles vaid, et maksustamisel peavad nad oluliseks eelkõige võrdset kohtlemist.

Metsamajandus on aga majandusharu, kus investeeringu ja tulu saamise vahe on aastakümneid ning seda teiste tootmistsüklitega võrdsustada ei ole võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles