Aiandus, tervislikkus ja kokandus – mis ju kõik moes – kohtuvad... maitsetaimepeenras. Nõuandeid, kuidas seda rajada, jagab Trummi ravimtaimetalu perenaine Tiiu Väinsaar.
Tulipunktis tervislikud maitsetaimed
Õige maitse- ja ravimtaimede kasvatamine käib ikka mahepõllunduses, nendib mitukümmend aastat fütoteraapiat ehk taimeravi harrastanud agronoom Tiiu Väinsaar. «Peenarde rajamisel tuleks kasutada üksnes kompostmulda ja orgaanilisi väetisi, mitte mürke ega kemikaale, sest need rikuvad taimede ravi- ja maitseomadusi,» nendib ta.
Peaaegu igas Eestimaa aias, kus potipõllundusest lugu peetakse, kasvab veidi sibulat, tilli, peterselli, muru- ja küüslauku ning takkapihta sirgub tavaliselt tara ääres ka mädarõikapuhmas. «Tasub teada, et kõigil maitsetaimedel on ravivõime: osal mõjusam, osal leebem,» räägib Trummi talu perenaine, kelle sulest on ilmunud mitu taime(toitude)raamatut.
Oma tarbeaias viljeleb ta eelkõige mitmesuguste tervisehädade leevendamiseks mõeldud ravim- ja maitsetaimi taimeteede kokkupanemiseks, aga ka toitude maitsestamiseks: basiilikut, punet, aed-liivateed, aed-piparrohtu, apteegitilli, piparmünti, melissi, naistenõgest, aed-harakputke, lavendlit, saialille, kressi, iisopit, aedsalveid. Terrassile on perenaine tõstnud suveks suured rosmariinipotid.
Neil omapärase mõrkja maitse ja aroomiga, jõuetust ravivatel taimedel on ilmatu vägi. Kuna Vahemere maade vürtsitaim rosmariin ei kannata külma ja armastab samas väga valgust, peab neid ka ületalve hoidma valges, aga jahedas (kümne kuni viieteist plusskraadi juures).
Väinsaare sõnul ongi neil, kes koostavad rõdu-terrassi konteinereisse maitsetaimekooslusi, mõttekas kasvatada basiilikut, rosmariini, lavendlit jt soojalembi, sest seal saab neid lihtsamini öökülmade ja rajude eest kaitsta.
Maitsetaimepeenart kavandades tasub aga üheks eesmärgiks seada ka silmailu, arvestades istikute kõrgust, lehe- ja õitevärvi, õitsemisaega jms. Tõelist värvimängu pillutavad lillakaspunaste õitega aed-liivatee, sinakad iisopid ja lavendlid, lillakad aedsalveid, punased monardad, valged köömne- ja aed-harakputkeõied, kollakas-oranžikad saialilled ja kressid. Gurmaanid teavad, millised neist lisavad lihatoitudele huvitavaid nüansse ja millised sobivad paremini kokku magustoitudega. Igal juhul lõhnavad ja maitsevad omakasvatatud supiroheline ja salatilisandid ülihästi, sest neis on talletunud töörõõm ja rahulolu.