USA tööturu raport kustutas lootused kiirele majanduse taastumisele

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroliidu töötusmäär on jätkuvalt kõrge.
Euroliidu töötusmäär on jätkuvalt kõrge. Foto: Reuters / Scanpix

USAs koondati juunis 467 000 töökohta, mis tõstis töötuse määra viimse 26 aasta rekordilisele 9,5 protsendi tasemele, kustutades lootused majandussurutisest kiiresti pääseda.


USA tööturuameti eilne raport, mida analüütikud hindavad parimaks majandusolukorra peegeldajaks, purustas maikuus tärganud olukorra paranemise lootused. Mais koondati USAs 322 000 töökohta, kirjutab AFP.

Analüütikud ootasid, et koondatute number ei ületa 365 000, kuid prognoosisid töötuse määra tõusu 9,6 protsendi tasemele. Mais oli töötuse määr 9,4 protsendi tasemel.

Tööstuses kadus juunis 136 000 töökohta ja teenuste sektoris 244 000. Töökohtade arv suurenes 34 000 võrra hariduses ja tervishoius.

«Pettumuse valmistanud raport kinnitab, et töötuse kõrgpunkt ei ole veel lähedal,» lausus Moody's Economy analüütik Sophia Koropeckyj. «Probleemid tööturul jätkuvad ning keskkonna paranemise märke on väga vähe,» lisas ta.

CIBC World Marketsi analüütik Meny Grauman tõdes, et analüütikud ruttasid majanduse taastumise kuulutamisega ajast ette. «Andmed näitavad, et majandussurutis USAs kestab,» ütles ta. Tema sõnutsi ei ole küsimus mitte majanduse taastumise, vaid languse kiiruses. Majandus tõmbab jätkuvalt kokkupoole. Hoog on küll väiksem kui aasta alguses, kuid langus on siiski märgatav, rääkis ta.

Majanduslanguse algusest 2007.aasta detsembris on maailma suurim majandus kaotanud 6,5 miljonit töökohta ning töötuse määr on kerkinud 4,6 protsendipunkti.

BMO Capital Marketsi analüütiku Sal Guatieri sõnul ei valmistanud pettumust mitte koondamiste suur arv, vaid nende lai levik. Kuna tulevikuväljavaated on ebakindlad, ei taha tööandjaid uusi töötajaid palgata isegi siis, kui nõudlus kasvab, rääkis ta.

Guatieri lausus, et majandust ähvardab langusspiraal, kus vähene nõudlus suurendab koondamisi ja vähendab sissetulekuid, mis omakorda vähendab majanduse mootoriks olevat tarbimist, viies taaskord uute koondamisteni.

Tegemist oli ühe kuu näitajatega, kuid kui sellele järgneb samasugune pettumust valmistav raport juulikuu kohta, tuleb analüütikute sõnul kolmanda kvartali prognoose kärpida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles