Euroliit tahab töötutele firma loomiseks anda 100 miljonit eurot

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Euroopa Komisjon soovib eraldada 100 miljonit eurot, et aidata töötutel luua väikeettevõttei. Uus rahastu peaks toimima hakkama järgmisel aastal.

Euroopa Komisjon tegi täna ettepaneku luua uus rahastu, mis annaks mikrokrediiti väikeettevõtjatele ja töö kaotanud inimestele, kes soovivad luua oma väikeettevõtte, teatas komisjoni Eesti esindus.

Rahastu esialgne eelarve on 100 miljonit eurot, kuid koostöös rahvusvaheliste finantseerimisasutustega, eelkõige Euroopa investeerimispanga grupiga, võiks see koguda rohkem kui 500 miljonit eurot.

See tähendab, et kaheksa aasta jooksul saaks anda ligikaudu 45 000 laenu. Lisaks on võimalik taotleda Euroopa Sotsiaalfondilt laenuintresside määra vähendamist, mis muudab juurdepääsu rahalistele vahenditele lihtsamaks.

Euroopa Komisjoni ettepaneku peavad heaks kiitma ELi liikmesriigid ja Euroopa Parlament. Komisjon loodab, et mikrokrediidirahastu Progress alustab tegevust järgmisel aastal. 

Uue mikrokrediidirahastu eesmärk on parandada nende inimeste olukorda, kellel on praeguse vähenenud laenupakkumise tingimustes raske ettevõtluse alustamiseks vajalikku laenu saada.

Töö kaotanud või töökaotamise ohus olevad inimesed, kes tahavad asutada oma ettevõtte, saavad parema juurdepääsu rahalistele vahenditele ning saavad kasutada vajadusel nõustamist, koolitust ja juhendamist.

Ebasoodsas olukorras olevad inimesed, sealhulgas noored, kes tahavad asutada oma väikeettevõtte või seda arendada, saavad kasutada tagatisi ning neid aidatakse äriplaani koostamisel.

Euroopa Liidus loetakse mikrokrediidiks kuni 25 000 euro suurust laenu. Mikrokrediit on kohandatud mikroettevõtete vajadustele, kus töötab vähem kui 10 inimest (91 protsenti kõikidest Euroopa ettevõtetest) ning töötutele ja tööturult kõrvalejäänud isikutele, kes soovivad hakata füüsilisest isikust ettevõtjaks, kuid kellel puudub juurdepääs traditsioonilistele pangateenustele.

99 protsenti Euroopa uutest ettevõtetest on mikro- või väikeettevõtted ning kolmandiku nendest ettevõtetest on loonud töötud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles