Vene toll hakkab TIR-veostelt nõudma transiidi tagatisi

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veokid. Pilt on illustreeriv.
Veokid. Pilt on illustreeriv. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Venemaa Föderaalne tolliteenistus (VFTT) teatas juulis, et TIR-märkmiku kasutamisega kaasnevad garantiid on ebapiisavad ning alates 14. septembrist rakendatakse maksude tasumise garanteerimiseks selleks ettenähtud üldiseid transiidi meetmeid.

Üldiste transiidi meetmete alla käivad tollieskort, käendus, panga garantiid, varaline pant, ettemaks. Praktikas tähendab see, et TIR veoetapi alustamisel Venemaal nõutakse vedajalt transiidi tagatisi, vahendas maksu- ja tolliamet VFTT teadet.  

VFTT teatel on täiendavate tagatiste määramine transiidil tingitud asjaolust, et 2013. aasta 1. juuni seisuga võlgneb Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioon (ASMAP) Venemaa tolliorganitele kokku ligi 20 miljardit rubla ja võlgnevus on viimastel aastatel jätkuvalt kasvanud.

Maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja asetäitja Külli Ruuge sõnul saab tagatisi esitada nii eelnevalt kui ka piiripunktis kohapeal. Tagatise vormistamise teenust hakkavad Vene Föderatsiooni piiripunktides pakkuma selleks volitatud agendid.

«Tänase päeva seisuga ei ole meil paraku veel ametlikke andmeid agentide nimekirja ja võimalike lisakulude kohta. Tagatise vormistamiseks piiril peab autojuhil kaasas olema transpordifirma või kliendi poolt väljastatud volitus tolliformaalsuste teostamiseks. Samuti peavad autojuhil kaasas olema rahalised vahendid täiendava transiidi tagatise vormistamiseks,» selgitas Ruuge.

Maksu- ja tolliamet palub vedajatel arvestada piiri ületamisel võimaliku täiendava ajakuluga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles