Moodsa kalateraapiaga kaasnevad riskid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalateraapia.
Kalateraapia. Foto: Terviseamet

Kalateraapia on uus moodne nahahooldusprotseduur, mille käigus nn doktorkalad (Garra rufa) puhastavad ja koorivad nahka, toitudes pindmistest surnud naharakkudest.

Doktorkala on 15-20 sentimeetri pikkune kala, mida kasutatakse nii erinevate nahahaiguste ravis kui ka iluteenuse osutamisel, teatab terviseamet. Teaduskirjandust nende kalade kasulikkuse kohta koorimisprotseduuri käigus on avaldatud väga vähe.

Riskid

Kalateraapia kasutamisel peamist muret seostatakse klientide võimaliku nakatumisega nakkushaigustesse. Kalad võivad olla nakatunud patogeensete organismidega ilma nähtavate haigustunnusteta, seejuures võib kalade nakatumine suurendada vees levivate bakterite arvu ning suurendada kalateraapia klientide nakatumise riski.

Kasutatav vesi võib sisaldada erinevaid bakteriliike. Protseduuri käigus jääb vee temperatuur 25-30°C (sobilik kalade normaalseks elutegevuseks), mis soodustab bakterite kasvu ja pikaajaliselt suurendab naha poorsust.

Olemasolevate andmete põhjal arvatakse, et kalateraapia protseduuri käigus on patogeensete bakterite ning vere kaudu levivate viirustega infitseerimise tõenäosus väga madal. Samal ajal ei saa infitseerimise tõenäosust täielikult välistada.

Kliendi nõrgestatud immuunsusseisundi või naha vigastuste korral võib suureneda nakatumise oht, kuna langeb inimese loomulik kaitsevõime infektsioonide vastu.

Soovitused

  • Enne iluprotseduuri teostamist tuleb tarbijal tutvuda protseduuri iseloomu ning käiguga.
  • Tuleb olla teadlik ohtudest ja tüsistustest, mis võivad esineda peale protseduuri teostamist.
  • Klient peab informeerima teenuse osutajat oma terviseseisundi kohta: naha seisund (avatud haavad, kriimustused), käte/jalgade infektsioonid (soolatüügas), psoriaas, ekseem, dermatiit, diabeet (suurendab infitseerimisriski), vere kaudu levivate viirustega infitseerimine (B- ja C-hepatiit, HIV), immuunpuudulikus (võib olla põhjustatud haigusega või ravimite tarvitamisega), vere hüübimishäired või vere hüübimisvastane ravi.
  • Kalateraapia protseduur ei ole soovitatav nendele, kes on viimase 24 tundi jooksul läbinud vahatamis- või raseerimisprotseduuri (nähtamatud marrastused tõstavad infitseerimisriski).
  • Protseduuri ajaks ei soovitata jätta kehale ehteid.
  • Klientidel tuleb eemaldada küünelakk või kunstküüned, kuna need võivad maskeerida infektsiooni sümptomeid.
  • Kalateraapiale kuuluva kehaosa peab puhastama seebi ja jooksva sooja veega ning seejärel tuleb puhastatud kehaosad loputada ning kuivatada rätikuga.

Terviseamet kasutas allikana Guidance on the management of the public health risk from fish pedicures, Health Protection Agency, 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles