Ukraina majandus langes esimeses kvartalis 20 protsenti

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipp.
Ukraina lipp. Foto: Caro / Scanpix

Ukraina majandus langes esimeses kvartalis 20,3 protsenti, mis teeb riigist ühe globaalse majanduskriisi suurima kannataja, vahendab AFP.


Ukraina statistikaameti andmetel kahanes riigi majandus mullu sama ajaga võrreldes on kõige suurema löögi saanud ehitussektor, kus langus ulatus 54 protsendini, tööstus kukkus 36,5 protsenti.

Energeetikasektoris oli vähenemine 19 protsenti. Samal ajal näitasid põllumajandus ning finantssektor end paremast küljest, kosudes mulluse aasta esimese kolme kuuga võrreldes vastavalt 1,3 ja 27 protsenti.'

Suure languse põhiliseks põhjuseks võib pidada majanduse suurt sõltuvust metalli- ning keemiatööstuse ekspordist, mille hinnad on maailmaturul kriisi tõttu kõvasti kukkunud.

Riigi president Viktor Juštšenko on varem hoiatanud, et riigi majanduslangus esimeses kvartalis ületab 20 protsendi piiri.

2000. ja 2007.aasta vahel kasvas riigi majandus keskmiselt 7 protsenti aastas.

IMF prognoosi kohaselt langeb Ukraina majandus sel aastal 8 protsenti ning Maailmapank ootab enam kui 9-protsendilist langust. Ukraina analüütikud on veelgi pessimistlikumad ning nende hinnangul jääb tänavune majanduslangus 12,5- 14 protsendi tasemele.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles