Fukushima ei saa kiirgust kontrolli alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumajaam.
Fukushima tuumajaam. Foto: SCANPIX

Tokyo Electric Power (Tepco) teatas neljast värskest lekkekohast räsitud Fukushima Daiichi tuumajaamas, külvates kahtlusi oma võimete suhtes 2011. aasta märtsis toimunud katastroofi tagajärgedega toime tulla.

Tepco teatel täheldati laupäeval ühe radioaktiivse vee paagi põhja lähedal 1800 millisiiverti suurust kiirgust – 18 korda rohkem, kui tuumajaama töötaja viie aasta jooksul kokku kogeda tohib.

Veetaseme märgatavat alanemist üheski paagis märgata pole, teatas tehase käitaja ja lisas, et kõrgete näitude põhjust uuritakse hoolikalt.

Uudise valguses võib süveneda hirm, et Tepco ei tule toime tsunamist kahjustatud jaama ohutu sulgemisega, kust augustis lekkis välja ligikaudu 300 tonni saastunud vett.

Jaapani regulaatorid on süüdistanud Tepcot hooletuses nende sadade paakide jälgimisel, mis reaktori jahutusvee jaoks kiiruga «kokku klopsiti».

Ka laupäevase intsidendi keskmes olevad paagid on samat liiki – olles ehitatud terasplaatidest, mis on kokku needitud ja mitte keevitatud.

Tänavu torkab Jaapani valitsus näpud eelarvevarudesse, et Tepcot «veekriisi» ohjeldamisel aidata.

Pikemas perspektiivis plaanib valitsus külmutada sügavale maapõue paigutatavate jahutitorude abil tehast ümbritsev pinnas. Niiviisi tahavad nad tõkestada mäenõlvadelt voolava vee kokkupuute reaktoritega.

Mõnede vaatlejate hinnangul pidurdavad halvad uudised Fukushimast tosinate tuumajaamade taaskäivitamist Jaapanis, mis hetkel seisavad ja oma aega ootavad – samal ajal kui riigi elektriarved kiirelt kasvavad.

On ka muid muresid.

Nii kardetakse, et lekete tõttu võib läbi kukkuda Tokyo kandidatuur 2020. aasta olümpialinnaks. Selle nädala lõpus osaleb Jaapani peaminister Shinzo Abe ROKi üldkoosolekul Buenos Aireses, et teha viimane pingutus pressida ette rivaalidest – Madridist ja Istanbulist.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles