Koondamiste ja pankrottide laine toob maksutõusu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Foto: Peeter Langovits.

Töötuskindlustusmaksu tõstmise põhjuseks on ootamatult kasvanud koondamiste ja pankrottide laine, kinnitas sotsiaalminister Hanno Pevkur.


Pevkur märkis, et selle aasta algul kvalifitseerus töötukassast toetuse saajaks umbes iga kolmas töölt lahkunu. Praegu hakkab hüvitist saama iga teine ja ilmselt see suhtarv kasvab veelgi.

Töötukassast toetuse saajaks kvalifitseerub inimene, keda koondatakse või kelle töökoht läheb pankrotti. Pevkuri sõnul on vähenenud nende inimeste hulk, kes lahkuvad töölt omal soovil või poolte kokkuleppel. Selle asemele on aina levinumaks töölt lahkumise põhjuseks koondamised ja pankrotid.

Pevkur märkis, et töötukassa prognoosi järgi jookseb rahast kuivaks esmalt tööandjate sihtfond. Ohutsoonis on Pevkuri sõnul ka töövõtjate sihtfond.

1. juunist on töötuskindlustusmaks 3 protsenti. Sellest 2 protsenti maksab inimene brutopalgast, 1 protsendi lisab tööandja.

Töötukassa nõukogu ettepanekul tuleks töötuskindlustusmaksu tõsta 4,2 protsendini 1. augustist. Siis hakkaks inimene maksma 2,8 protsenti brutopalgast ja tööandja 1,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles