Ekspert: LNG terminal tuleks ehitada Soome

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi gaasikraan.
Gazpromi gaasikraan. Foto: SCANPIX

Soome majandusministeeriumi palgatud ekspert, Pohjolan Voima endine juht Timo Rajala leidis oma analüüsis, et regionaalne LNG terminal tuleks ehitada Inkoosse.

Rajala põhjendas seda sellega, et Soome tarbimine on suurem, Soome tööstusel on suurem potentsiaal hakata gaasi kasutama toorainena ning Soomes leidub hulganisti kivisöe ja turbaga köetavaid elektrijaamau, mida saaks üle viia maagaasile.

Rajala märkis oma analüüsis, et terminali ehitus Inkoosse ja Paldiskisse maksaks sama suuruse puhul ühepalju: 450 miljonit eurot. Samas on Soome gaasifirmal Gasumil palju suuremad võimalused terminali ehituse rahastamiseks, sest Gasumi käive ja suurte projektide rajamise kogemus on suurem kui Eesti gaaspõhivõrgu ettevõttel.

«Gaasi tarbimine on Soomes suurem kui Eestis. Samuti on Soomel suurem gaasi kasutamise potentsiaal tulevikus, sest riigis on suured kivisütt ja turvast kasutavad elektrijaamad, tööstuse potentsiaal on suurem ja ilm on külmem,» kirjutas Rajala. «See tähendab, et investeerimisrisk on Soomes väiksem. Gasum on teinud minevikus suuri investeeringuid ja suudab LNG terminali ehitust rahastada lihtsamalt kui Eesti firmad.»

Rajala hinnangul on Soomes 2000-3000 MW võimsusega kivisöe- ja turbaelektrijaamu, milles saaks kasutada maagaasi. Rajala möönis, et maagaasi kasutamine on Soomes pidevalt vähenenud, selle kõrge hinna pärast. Rajala märkis, et kui gaasihind muutuks soodsamaks, kasvaks ka tööstusettevõtete huvi kasutada maagaasi toormena.

Euroopa Komisjon peaks otsustama septembri lõpuks, kuhu ehitada regionaalne LNG terminal. Eesti ja Soome valitsused selles küsimuses kokkuleppele ei jõudnud. Eesti eelistab asupaigana Paldiskit, Soome aga Inkood.

Rajala märkis oma analüüsis, et Balti riigid, sh Eesti peaks ennekõike tegelema oma elektrivõrkude liitmisega Euroopa süsteemi ja elektrivarustuskindluse tagamisega. Rajala hinnangul ei aita gaasiterminali ehitumine Eestisse elektri varustuskindlust parandada. Kui see ehitada Soome, siis aga aitaks see regiooni elektrituru stabiilsele toimimisele kaasa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles