Poetomatid kipuvad tooreks jääma

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestlaste ootused müügil olevate kodumaiste tomatite suhtes on kõrged, kuna suvel on paljudel võimalus maitsta otse kasvuhoonest nopitud küpseid vilju.
 

«Täna koosneski üks minu eine konkreetselt tomatist, veidi oliiviõli ja küüslauku ka,» rääkis restorani Mamo perenaine Margit Härma, kes armastab väga kodustes tingimustes kasvatatud tomateid. «Kasvuhoonetomatite lõhn ajab pea ringi käima,» õhkas Härma, kes ei ole mitte ainult mükomaan, vaid ka suur tomatisõber.

Endal tal kasvuhoonet siiski ei ole, kuid on palju tomatikasvatajatest sõpru, kes vahel head saaki jagavad. «Tomateid ostan enamasti turult, kus müüvad parimat kraami väiketootjad – nemad julgevad tomatit müüa täiesti küpsena.»

Suurtootjate tomatid Härma meelest nii küpseks kui kodutomatid ei saa ja see olevat ka mõistetav. «Esiteks on Eestis karm kasvukeskkond. Müts maha kõikide Eesti tomatikasvatajate ees, et nad selle kapriisse töö on ette võtnud.» Teiseks tuleb tomatid transportida ja maha müüa enne, kui need riknema lähevad. Küpsete tomatite realiseerimisaeg on aga küllaltki lühike.

«Londoni turule tuuakse värsket ja küpset tomatit suurtes kogustes ning see suudetakse kiiresti maha müüa. Meie õnnetus on väike turg – säärased küpsed tomatid on õigusega kole kallid,» selgitas Härma. «Samas on meie väiksus ka õnn, sest meil on vanaemad, kellelt vahel neid maitsvaid tomateid saab,» lisas Härma.

Osa sorte saab toatemperatuuril ka edukalt järelküpseda, juhul kui koor on terve. Näiteks võib julgelt «järelküpsetada» varrega kobartomateid. «Varrest tuleb veel tükk aega rammu ja jõudu,» arvas Härma. Oluline on, et tomatit külmkappi ei torgata. «See pidurdab küpsemist ja tomat ei saa enam uuesti hoogu sisse,» nentis ta.

Postimehe palvel hindas Härma 11 tomati lõhna, maitset ja tekstuuri, teadmata, milline talu või ettevõte on tomati kasvatanud. Samu tomateid proovisid ka Postimehe toimetuse töötajad.

Härma lemmikuks osutus Pärnumaal kasvatatud klassikaline Cindel, mis oli restorani perenaise sõnul ainsana saavutanud piisava küpsusastme.

Tegemist on varajase ja saagika tomatisordiga. «Kui mingi asi on nii korralikult Eestis läbi löönud nagu Cindel, siis sellel on põhjus. Cindeli kasvatamine ja transportimine sobib meie turule. Lisaks saab sorti väga mitmekülgselt kasutada, mistõttu on selle maitse eestlastele armas,» rääkis Härma.

Postimehe toimetus oli valikus olevate tomatite suhtes palju kriitilisem. Põhilise miinusena nimetati seda, et tomatid olid toored. «See, mis tomatist teeb tomati, on aroom. Korralikku aroomi ei saa tekkida, kui tomat korjatakse liiga vara ära,» nõustus ka Härma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles