Ka GPS-seadme ostja saab automaatselt muusikapiraadiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SD-mälukaartidele salvestatud muusika.
SD-mälukaartidele salvestatud muusika. Foto: Reuters / Scanpix

Kultuuriministeeriumi eelnõu järgi loetakse varsti ette muusikapiraatideks isegi pleierifunktsiooniga GPS-seadme ostjad.


Eestis alates 1996. aastast kehtiv nn tühja kasseti tasu, mis lisatakse salvestusvahendite hinnale, hakkab eelnõu määruseks vormudes kehtima reale uutele seadmetele, nagu BluRay seadmed ja -toorikud, MP3-mängijad, samuti salvestusvõimalusega digiboksid, mängukonsoolid, televiisorid ja automakid.

Kuid nimekirja lisanduvad ka digipleieri funktsiooniga mobiiltelefonid ja GPS-seadmed. Tasu võetakse juhul, kui vastavatel seadmetel on vähemalt 128 megabaiti sisseehitatud mälu või mälu laiendamise võimalus.

Tühja kasseti tasu kehtib kõigis Euroopa Liidu riikides, sellega hüvitatakse autoriõiguste organisatsioonidele füüsiliste isikute piraatlusega tekitatav kahju.

Autoriõiguse seaduse järgi on tasu suurus salvestusseadmete puhul 3 ning salvestuskandjate puhul 8 protsenti kauba väärtusest. Kallima MP3-mängija hinnale lisaks see kuni sadakond krooni, salvestava DVD-mängija hinnale kuni 150 krooni. 150-300 kroonise BluRay tooriku hinnale lisaks see kuni 24 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles