SEB langetas majanduskasvu prognoosi enam kui poole võrra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe. Foto: Liis Treimann

Teisipäeval avaldatud Põhjamaade majandusülevaates langetas SEB pank selle aasta majanduskasvu prognoosi 1,5 protsendile, kevadel ootas SEB Eestile selleks aastaks 3,3 protsendi suurust majanduskasvu.

SEB panga majandusanalüütiku Ruta Arumäe sõnul on majandus on stabiliseerunud, kuid kriis pole veel kaugeltki läbi ning vaevaline taastumine hoiab tagasi ka Eesti majanduskasvu.

«Eesti käesoleva aasta majanduskasv jääb tunduvalt tagasihoidlikumaks kui seda aasta alguse ootused olid. Eesti eksporditurgude osas läheb kõige paremini Lätil ja Leedul, mille majandusarenguid mõjutavad lähiajal positiivselt eurotsooniga liitumisperspektiiv,» märkis Arumäe.

Eesti kasvu veab Arumäe sõnul alla eelkõige investeeringute vähesus. «Nõudlus on nõrk igal rindel, peamiselt on süüdi sisemaised tegurid. Vaja oleks välisnõudluse taastumist, et investeeringud kasvaksid.»

Arumäe lisas, et Eesti majandusele on mõju  avaldanud ka eurorahade toetuse vähenemine.

Järgmiseks aastaks prgnoosib SEB Eestile 3,3 protsendi suurust majanduskasvu ja 2015. aastaks 3,5 protsendi suurust kasvu.

Globaalmajandusest rääkides märkis Arumäe, et riigid on praegu erinevates majandustsükli faasides ning see erinevus püsib ka järgmistel aastatel. Analüütiku sõnul on USA juhtivas rollis ning eurotsoonis on taastumine nõrgem.

Eurotsoon on Arumäe sõnul endiselt globaalmajanduse nõrgim osa, kuid ka siin on toimumas mõningane stabiliseerumine.  «Kasv on eurotsoonis siiski vaevaline ning taastumine ei ole sirgjooneline.»

Balti naabrite suhteliselt head majanduskasvu toetab Arumäe sõnul eelkõige madal inflatsioon. Erinevalt Eestist teistes Balti riikides majanduskasvu aeglustumist toimunud ei ole. Lätis ootab SEB sel aastal 3,5 ning Leedus 3,2 protsendi suurust majanduskasvu.

Soomes prognoosib SEB 0,3 protsendi suurust majanduslangust ning Rootsis 1,2 protsendi suurust tõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles