Salapärane Eesti firma arendab moodsaid «lutikaid»

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Borthwick-Pignon

Eesti üks mõistatuslikumaid tehnoloogiafirmasid Borthwick-Pignon Solutions töötab välja kõrgtehnoloogilisi «lutikaid» ehk jälgimisseadmeid, mida peaksid kasutama hakkama Briti ja USA politsei, turva- ning logistikafirmad, kirjutab Toivo Tänavsuu ajakirjas Inseneeria.

Borthwick-Pignoni lõi juba kaheksa aastat tagasi brittide duo Leon Borthwick ja Paul Pignon. Tartu Tehnoloogiapargis asuti välja töötama innovaatilisi audiovisuaalseid jälgimissüsteeme, mida on hiljem testitud erinevates töökeskkondades nii Suurbritannias kui ka USAs. Ent seda kõike teavad vähesed, sest ettevõte hoiab väga madalat profiili.

Kui uskuda ettevõtte kodulehekülge, on firmal pakkuda üsna huvitavaid tooteid. On olemas tooted BPS TecBox ja BPS TecHead. Ainuüksi 2008.aastal plaanis ettevõte neid seadmeid müüa 10 000.

Suurt mobiiltelefoni meenutav TecBox, millega koos võttis firma endale kaubamärgi «Surveillance in the move» (jälgimine liikumisel), kinnitatakse kaubakonteineri, sõiduki, laeva vms külge. See jälgib nende suhtes ja ümber toimuvat, näidates näiteks seda, kes, millal ja kuidas konteineri avas. Seade jälgib reaalajas ja salvestab.

Teine firma hitt-toode TechHead kinnitub inimese, näiteks politseiniku või turvamehe külge. See on juhtmevaba ning varustatud nii kaamera kui mikrofoniga. Firma hinnangul aitab TecHead kaitsta riskantsetes ametites töötavaid inimesi selliste ohtude eest nagu terrorism, vandalism, solvangud või füüsiline rünnak.

2007. aastal investeerisid ettevõtte omanikud tootearendusse üle miljoni krooni. Oma klientidena on Borthwick-Pignon nimetanud Briti lennujaamade operaatorfirmat BAA, Dublini lennujaama ning Prantsuse raudteeoperaatorit SYTRAL.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles