Lugeja küsib: kas saan hindamisakti raha tagasi, kui korteri müügist loobutakse?

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingmar Saksing.
Ingmar Saksing. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tarbija24 lugeja soovis osta korterit, millele tellis ka 100 euro eest hindamisakti. Ootamatult teatas maakler, et välismaal elav omanik loobus korteri müümisest. Lugeja uurib, kas tal on õigus nüüd hindamisaktile kulunud raha tagasi nõuda?

Vastab LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing.

Klient võib pöörduda maakleri poole, et hindamisakti eest tasutud summa tagastataks. Ostjal tekkis arusaam, et tal on võimalik korter soetada. Ostja tegi kõik sammud ja kulutused ning kui pinda ei müüda, siis tal on õigus need kulutused tagasi nõuda. Pöörduda tuleks esmalt maakleri poole. Kui hindamisakt telliti samast kinnisvarafirmast, siis on lihtne. Kui telliti mõnest teisest firmast, siis hindaja ei ole ju kuidagi süüdi, et tehingut ei toimunud. Tema on oma töö teinud.

Kui vabatahtlikult tasu tagasi ei maksta, siis soovitan pöörduda tarbijakaitseameti poole ja olukorda kirjeldada. Kui tarbijakaitse ei saa kaasust lahendatud, siis on kohtutee. Kui on tegemist kutselise maakleriga, siis on võimalik pöörduda ka kinnisvaramaaklerite koja aukohtu poole.

Kui ostja kavandab ostu, siis ei tasu seda jätta telefoni teel sõlmitavaks kokkuleppeks. Hiljem võib maakler ka väita, et ostja soovis lihtsalt teada, mis vara maksab ja ei tahtnudki laenu võtta. Sellepärast tuleb valmistada ette kirjalik leping, et mis kuupäeval tehing toimub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles