Eestis on liiga vähe kvaliteetseid tootmispindu

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Maa Ida-Tallinna äripindade maakler Einar Niini sõnul otsitakse enim uuemaid kvaliteetseid hooneid.
Uus Maa Ida-Tallinna äripindade maakler Einar Niini sõnul otsitakse enim uuemaid kvaliteetseid hooneid. Foto: Toomas Tatar

Lihtsaid tootmispindu Eestis jagub, kuid keerulisema tootmise jaoks ruume napib ning need võivad maksta rohkem kui Soomes.

Arco Vara äripindade osakonna juht Priit-Martti Ojari ütles, et Soomes võib leida odavamat tööstuskinnisvara kui Tallinnas, kuid hind oleneb asukohast ja kinnisvarast.

«Lisaks kinnisvarale vajab iga tööstusettevõte inimesi. Soome tööjõukulud on Eestiga võrreldes tunduvalt suuremad,» märkis ta. Eesti tööstuskinnisvarast rääkides ütles Ojari, et vanemate objektide hinnad pole viimase poole aastaga tõusnud, pigem on need stabiilsed.

«Tõenäoliselt on pakkuda päris palju nõukogude ajal ehitatud kinnisvara suurte kommunaalkuludega. Neil aga, kes tööstuskinnisvara otsivad, on teistsugused vajadused. Uued rendilepingud on kallimad seetõttu, et ehitushind on vahepeal tõusnud,» sõnas ta.

Ojari selgitas, et lao- ja tootmishoonete ehitushind on enam-vähem sama või on tootmishooned erinõudmiste tõttu kallimad. Tootmispinnad on investoritele suurema riskiga ja seetõttu ehitavad ettevõtted neid enda tarbeks enamasti ise. Uutel laopindadel on kliendid 90 protsendi ulatuses enne ehitamise algust olemas. «Niisama igaks juhuks midagi ehitama ei hakata.»

Kinnisvarabüroo Uus Maa Ida-Tallinna äripindade maakler Einar Niin ütles, et viimase poole aastaga ei ole pindade hinnad tõusnud. «Kui küsitav hind on turu keskmisest tasemest kõrgem, jõutakse tehinguni tõenäoliselt endiselt hinnaga, mis oli sama pool aastat tagasi.»

Niin märkis, et endiselt eelistatakse uuemaid kvaliteetseid hooneid, kus kõrvalkulud on mõistlikud ning keskkond tootmiseks vastav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles