Prototroni neljandas voorus võistlevad TTÜ intellektuaalomandil põhinevad ideed

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prototron.
Prototron. Foto: Mihkel Maripuu

15. augustil lõppes Eesti esimese prototüüpide valmistamiseks loodud rahastu Prototron neljas taotlusvoor. Seekordses voorus laekus 7 Tallinna Tehnikaülikooli intellektuaalomandil põhinevat ideed, mis astuvad rahastuse saamiseks Prototroni eksportkogu ette.

TTÜ patentidele keskendunud erivoor korraldati selleks, et kutsuda teadlasi rohkem mõtlema idee kapitaliseerimisele ja turustamisele.

TTÜ Innovatsiooni ja ettevõtluskeskus MEKTORY direktor Tea Varrak kommenteerib: «Tallinna Tehnikaülikooli missioon Prototroni konkursi korraldamisel koos Tehnopoli ja Swedbankiga on innovaatiliste ideede turukõlbulikuks vormimine. Hea meel on näha, et TTÜ-s on tulevasi Eesti edulugusid juba olemas. Seitse saadetud ideed on vägagi tunnustusväärsed. Ootame huviga konkursi lõpptulemusi.»

Esitatud ideed põhinesid põhjalikul uurimustööl. Näiteks pakkusid meeskonnad toksiinide optilise tuvastamise ja jälgimise lahendust, spektroskoopia uurimise seadet, multifunktsionaalset tuhavaba vedelkütuste lisandit jpm.

Alates 15. augustist on Prototroni rahastu taotlusteks avatud kõikidele prototüübi valmistamiseks raha vajavatele meeskondadele. Viies taotlusvoor kestab kuni 15. oktoobrini.
Tallinna Teduspargi Tehnopol juhataja ja Prototroni ekspertkogu liikme Jaak Raie sõnul on Prototroni rahastu ühe-aastase tegevuse jooksul kasvanud tugisambaks, mis uued hullud ideed turule toob. «Prototroni eelnevad ja ka äsjalõppenud Tallinna Tehnikaülikooli erivoor on näidanud, et Eestis on veel liiga paljud suurepärased ideed keldris peidus. Teist samapalju tarkust, millel on globaalne läbilöögivõime, peitub ülikoolides. Mul on hea meel, et saame prototüübi ehitamisse raha süstides alguse panna millegi suure ja võimsa kasvule ja läbimurdele,» lisas Raie.

Laekunud taotlusi hakkavad 2. oktoobril hindama eksperdid Priit Alamäe (Nortal), Jaak Raie (Tehnopol), Robert Kitt (Swedbank), Yrjö Ojasaar (Publification.com), Andrus Oks (Eesti Arengufond), Jaanus Tamm (Defendec), Almar Proos (Favor) ja Siemon Smid (Tallinna Tehnikaülikool). Samal päeval selguvad need meeskonnad, kelle prototüübi valmimist rahastu abil toetatakse.

Prototron on Swedbanki, Tallinna Teaduspargi Tehnopol ja Tallinna Tehnikaülikooli asutatud rahastu, mille eesmärgiks on toetada noori ettevõtjaid ja leiutajaid rahaliselt esimese töötava tootenäidise ehk prototüübi väljatöötamisel. Varasemates Prototroni voorudes on prototüübi loomiseks rahastuse saanud nutitelefoniga suhtlev järjekorrastend, mobiilne tuulemõõtmisseade, akupakk ja aku juhtimissüsteem, mereseiresüsteem, 3D printimise tarkvara, uudne keeleõppeprogramm ja luksusautode multimeediasüsteem. Toetuste summad on ulatunud 3100 eurost kuni 11640 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles