Tallinna börsi vedas üles Telekom

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börsi kirjad New Yorgis Times Square'il.
Tallinna börsi kirjad New Yorgis Times Square'il. Foto: Nasdaq OMX

Tallinna börsiindeks on poole aastaga tõusnud üle kaheksa protsendi, LHV hinnangul on selle taga Eesti Telekomi dividendid ja stabiilne tulubaas.


«Tallinna ja Vilniuse börsiindekseid veavad peamiselt kohalikud telekomiettevõtted, mis tänu korralikule dividenditootlusele ja stabiilsele tulubaasile on käesoleval aastal päris hästi esinenud,» kommenteeris LHV Balti analüüsiosakonna juht Erki Kert. «Samuti mõjutavad Tallinna börsi indeksit tugevalt ka Tallinki ja Tallinna Vee aktsiad, mis samuti majanduskriisile võrdlemisi hästi vastu panevad.»

Kert lisas, et Riia börsi eesotsas on seevastu Läti Merelaevandus (LASCO) ja kohalik gaasifirma Latvijas Gaze, mis on sel aastal märksa karmimalt pihta saanud.

Kert viitas, et üksikud suured ettevõtted mängivad suurt rolli indeksis, mistõttu indeks ei peegelda väga hästi börsiettevõtete liikumisi.

«Kokkuvõtlikult võib välja tuua ka selle, et indeksite tõusud ja langused käesoleval aastal on laias plaanis kooskõlas sellega, millisena Balti riikide riske maailmas laiemalt tunnetatakse,» jätkas Kert. «Ilmselgelt kardetakse kõige enam Läti saatuse pärast (devalveerimisoht, riigi rahaline seis) ning sealne börs on ka kõige kehvemini esinenud. Leedu riski peetakse üldiselt Läti omast väiksemaks, kuid Eestist siiski kõrgemaks. Seega on Vilniuse börsiindeksi kasv ka Tallinna ja Riia vahel.»

Eesti Telekomi aktsia maksis aasta algul 64 krooni 15 senti. Aktsia jõudis käia ka hinnatasemel 85,27 krooni. Eile päeval maksis Telekom 69,16 krooni.

Tallinna börs on poole aastaga tõusnud 8,5 protsenti. Riia börsiindeks vähenes selle aasta esimese kuue kuuga 9,54 protsenti, leedukatel õnnestus teha kokkuvõttes väike tõus 0,42 protsenti.

OMXT oli 1. jaanuaril 274,83 punkti, 25. juuni keskpäeval 298,22 punkti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles