40-aastaselt pole sugugi hilja ettevõtjaks hakata, suisa vastupidi!

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vivek Wadhwa.
Vivek Wadhwa. Foto: http://wadhwa.com/wp-content/uploads/2010/05/Vivek-Wadhwa-Stanford-University-talk.jpg

Endine tehnoloogiaettevõtja, nüüd Stanfordy ülikooli juures tegutsev Vivek Wadhwa kirjutab, et 40-aastaselt on parim aeg hakata ettevõtjaks. Seda väidet toetavad mitmed uuringud.

Wadhwa artiklit vahendab juhtimiskoolitaja Elmo Puidet BDA Consultingu blogis. Vivek ise asutas oma ettevõtte 40-aastaselt, olles saanud mitmeid häid tööpakkumisi (sh Microsoftilt). Paljud ütlesid talle, et ta ei ole ettevõtja tüüpi, et ta on liiga vana ja tal puudub sobiv taust (tema vanemad ei olnud ettevõtjad). Mõned riskikapitalistid, kellega ta kohtus, ütlesid, et nad tunnevad ettevõtja tüübi ära juba kaugelt ja et tema ei sobi «mudelisse».

Nüüdseks julgeb Wadhwa väita, et enamus edukaid ettevõtjaid ei sobi sellesse nn mudelisse. Peale tervisehädade ilmnemist läks Wadhwa ettevõtlusest akadeemilisse keskkonda ja asus uurima edukaid ettevõtjaid.

Esimene uuring, milles osales 549 edukat ettevõtjat, andis tulemuseks, et enamusel neist ei olnud ettevõtjatest vanemaid, nad ei tundnud kooli ajal tugevat tungi saada ettevõtjaks. Nad alustasid üldjuhul oma äri, sest olid väsinud töötamast kellelegi teisele, olid leidnud huvitava idee või tundsid ühel päeval suurt vajadust teenida endale väike varandus enne kui pensionile jäävad.

  • 52 protsendil neist ei olnud vanemad ettevõtjad (nt Bill Gates, Jeff Bezos, Sergei Brin), 39 protsendil oli isa ettevõtja ja 7 protsendil ema (mõnel ka mõlemad).
  • Vaid veerand said oma ettevõtja-pisiku kolledži ajast, kuid pooled tulevased ettevõtjad isegi ei mõelnud sellisele võimalusele kooli ajal.
  • Puudus oluline vahe varajaste eriti ettevõtlusest huvitatute ja hiliste alustajate edukuses. Varase tugeva huviga ettevõtjad alustasid küll ettevõtteid varem ja rohkem.
  • 69 protsenti ettevõtjatest alustasid oma ettevõtet peale 10 aastat kellegi heaks töötamist.

Kuna edukus ei erinenud ettevõtja tausta või varase suhtumise osas, siis vajas edasist uuringut, mis tõsiselt mõjub edukusele. Ja vastuseks sai – haridus. Teises uuringus, millest võttis osa 652 juhti 502st edukast tehnoloogiafirmast, uuriti hariduse mõju ettevõtte käibele ja juhtimisele. Tulemuseks oli,  et ainult kõrgharidusega juhtide-omanikega ettevõtetel olid oluliselt paremad tulemused. Seejuures ei olnud erilist vahet, kas lõpetatud oli tipp-ülikoole (nt Ivy-league) või muid.

Sama uuringuga saadi veel tulemus, et tehnoloogiaäris on vanemad ettevõtjad pigem norm kui erand. Keskmine kiire-kasvuga ettevõtte asutaja vanus oli 40, ta oli abielus ning tal oli 2 või enam last. Enne oli ta töötanud keskmiselt 6-10 aastat juhina või suuremas ettevõttes ja tal oli praktiline äri-idee.

Seega – kui keegi ütleb teile, et teil pole sobiv taust, haridus või vanus ettevõtjaks hakkamiseks, siis ärge uskuge seda inimest - tähtis on otsus iseenda eest vastutada ja iseenda heaks töötada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles