Päevatoimetaja:
Erkki Erilaid

Mida ette võtta suvikõrvitsaga?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Marineeritud päiksekollane suvikõrvits.
Marineeritud päiksekollane suvikõrvits. Foto: Tuuli Mathisen

Hobikokk Tuuli Mathisen annab nõu, mida põnevat ette võtta suvikõrvitsaga, millest paljudes kodudes üleküllus on.
 

Kõik, kel peenramaal kasvab kasvõi üks suvikõrvitsataim, on suure tõenäosusega tuttavad suvikõrvitsa­uputusega. Kui ikka ühel hetkel vilju tulema hakkab, siis muutub omaette katsumuseks suvikõrvitsad järjest ära tarvitada, et nad puitunuks ja üle ei kasvaks. Tõenäoliselt tuleb varem või hiljem osa neist viljadest hoidistada, sest pere muutub lõpuks valdavalt suvikõrvitsast koosneva menüü suhtes tõrksaks.

Mul on mitu lollikindlat retsepti, mida igal suvikõrvitsahooajal kasutan. Minu vaieldamatud lemmikud on magusmahe suvikõrvitsahoidis tomatiga ning kabatšoki-ikra.

Sel aastal avastasin aga ühe marineeritud suvikõrvitsa retsepti ja pean tunnistama, et see on tõeliselt mõnus. Hästi särtsakas vürtsine marinaad, mille värvib erkkollaseks kurkum. Näeb välja ilus ja maitseb tõeliselt mõnusalt. Mulle väga meeldivad sellised jõulisema iseloomuga hoidised, mis lisandina kasutades annavad erksust erinevatele roogadele.

Marineeritud päiksekollane suvikõrvits

  • 700–800 grammi noori suvikõrvitsaid
  • 4–5 šalottsibulat, õhukeste viiludena
  • 5 dl õuna- või valge veini äädikat
  • 100 g pruuni suhkrut
  • 1 tl sinepipulbrit
  • 1 tl kurkumit
  • 50–60 g soola (2 sl)
  • veidi apteegitilli seemneid
  • veidi tšillihelbeid

Tee nii: Puhasta ja tükelda suvikõrvits. Haki sibul. Tõsta suvikõrvits ja sibul kaussi ning kalla peale vesi nii, et viljad oleksid kaetud. Seda on vaja selleks, et viljade maitse hästi mahedaks muutuks. Lase seista umbes tund aega ning kalla siis vedelik sõelal nõrutades ära. Kalla marinaadiained potti ning kuumuta keemiseni. Lisa nõrutatud sibul ja suvikõrvits ning kuumuta korra veel, nii et potitäis hakkaks keema.

Tõsta marineeritud suvikõrvits eelnevalt umbes 20 minutit 100-kraadises ahjus steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.

Marinaad on üsna tugeva maitsega, kui eelistad leebemat varianti, vähenda veidi veiniäädika ning vürtside osakaalu ja lisa veidi rohkem vett.

Magusmahe suvikõrvitsa-paprika-tomatihoidis

  • 1 kg suvikõrvitsat
  • 0,5 kg tomatit
  • 0,5 kg paprikat
  • 1 dl õli
  • 2 spl äädikat
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1–1,5 tl soola
  • jahvatatud musta pipart
  • soovi korral veidi ­suitsutatud paprika pulbrit

Tee nii: Tükelda köögiviljad ja aseta potti. Lisa ülejäänud ained ning kuumuta vaiksel tulel umbes 15–20 minutit, kuni suvikõrvits on klaasjas ja pehme. Kalla steriliseeritud purkidesse ning kaaneta.

Kabatšoki-ikra

Ikra on terav, vürtsikas ja magus üheaegselt.

  • 3 kg riivitud suvikõrvitsat
  • 300–500 g tomatipastat
  • 1 klaas suhkrut
  • 1 klaas õli (panin umbes 1 dl)
  • 2 spl soola
  • 5–6 tšillikauna
  • 1–1,5 klaasitäit riivitud või ­hakitud küüslauku
  • tilli, peterselli, koriandrit
  • lisasin 1 spl äädikat ja
  • 1 tl jahvatatud musta pipart

Tee nii: Riivi suvikõrvitsad ning keeda umbes 15 minutit, siis lisa tomatipasta, küüslauk, sool, suhkur, hakitud ja seemnetest puhastatud tšillipipar. Soovi korral ka äädikas. Keeda umbes 20–30 minutit. Lisa jahvatatud must pipar ning meelepäraseid ürte. Kontrolli maitset, vajadusel lisa maitseaineid. Kalla steriliseeritud purkidesse ning kaaneta.

Rohkem Tuuli Mathiseni retsepte leiab siit!

Tagasi üles