Rahandusministeerium tunnistas kehtetuks PPA koeratoiduhanke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PPA teenistuskoer Aron.
PPA teenistuskoer Aron. Foto: Liis Treimann

Rahandusministeerium leidis järelevalvemenetluses, et Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) koeratoiduhanke liigi valik ei olnud õiguspärane ja tunnistas selle kehtetuks.

PPA korraldas teenistuskoertele toidu ostmiseks hanke «väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlusena», kus määratles koertele sobivad toidu kaubamärgid ja tegi pakkumuse esitamise ettepaneku nende brändide kõikidele teadaolevatele ametlikele maaletoojatele Eesti turul.

Teade saadeti viiele ettevõttele, kelle valimisel «toetuti varasemale kogemusele ja praktikale (koerajuhid on maaletoojatega pidevalt suhtluses)». Tähtajaks esitas pakkumuse vaid Royal Canin Estonia OÜ, kelle PPA ka sobivaks tunnistas.

Probleem tekkis aga sellest, et sellist riigihanke varianti tohib kasutada vaid siis, kui «tehnilistel või kunstilistel põhjustel või ainuõiguse kaitsega seotud põhjustel saab hankelepingu sõlmida ainult ühe pakkujaga».

PPA põhjendab koeratoiduhankeks selle hankemenetluse variandi valimist sellega, et arvestades valdkonna spetsiifikat saavad pakkumuse teha vaid vastava koostisega koeratoidu ametlikud maaletoojad. «Nimetatud tooted on välja valitud vastavalt Hankija teenistuskoerte vajadustele, lähtudes senisest praktikast. Koerajuhtide ning veterinaararsti praktikale tuginedes toob koeratoidu järsk vahetus koerale kaasa ägedaid seedehäireid, kõhulahtisust, oksendamist, nõrkust, karvkatte muutust ning aktiivsuse-treenitavuse langust,» seisab hankes.

Rahandusministeeriumi hinnangul on see hankemenetluse liik erandlik ja seda ei ole reeglina lubatud kasutada, kuna see kahjustab konkurentsi. Seda saab kasutada vaid siis, kui Euroopa Liidus saab tehnilistel, kunstilistel või ainuõiguse kaitsega seotud põhjustel saab hankelepingu sõlmida ainult ühe pakkujaga. Ministeerium märkis aga, et antud kaubamärkide ametlikel maaletoojatel ei saa olla nende toodete ainumüügiõigust Euroopa Liidus.

Kuna hankemenetluse liigi valiku eeldused ei olnud Rahandusministeeriumi hinnangul täidetud, siis kuulutati hange kehtetuks.

PPA hanke- ja tehnikakeskuse juhataja Veiko Kopamees rõhutas, et neile on koeratoidu valikul esmatähtis, et nende koerad oleksid hea tervise juures ning parimas võimalikus füüsilises vormis. Toidu vahetamisesse suhtuvad nad veterinaararstide ja koerajuhtide soovitusel ettevaatlikult, kuna see võib põhjustada koertele terviseprobleeme.

«Seepärast oli meie hinnangul antud hanke puhul õigustatud kasutada väljakuulutamata läbirääkimistega hankementlust ehk hankida ühte kindlat koeratoitu, mis meie teenistuskoertele seni on hästi sobinud. Rahandusministeerium selle hinnanguga ei nõustunud ning nende otsus on loomulikult meile täitmiseks,» selgitas Kopamees.

PPA korraldab nüüd uue hankemenetluse, mis on juba ettevalmistamisel. «Lähtume selles Rahandusministeeriumi otsuses toodud seisukohtadest ja võimaldame kõigil firmadel pakkuda meie nõuetele vastavat toitu, tuues siiski väga selgelt välja, millest pakutav toit peab koosnema, et tagada meie teenistuskoerte hea tervis,» lisas Kopamees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles