Käibemaksu tõstmine sunnib õiguskantslerilt abi otsima

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on õiguskantsleri kantselei.
Pildil on õiguskantsleri kantselei. Foto: Toomas Huik

Käibemaksu ja kütuseaktsiisi tõus 1. juulist ei löö valusasti mitte ainult tarbijaid, vaid seab raskesse olukorda ka tootjad ja kaupmehed, kes kavatsevad pöörduda õiguskantsleri poole.

Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsiooni EVEA volikogu liige, TEA kirjastuse juhataja Silva Tomingas teab täpselt, mida tähendab maksumuudatuse sedavõrd kiire jõustamine - enne jõule, kui raamatute käibemaksu tõsteti viielt protsendilt üheksale, jäi kogu kauba ümberhindamiseks samuti viis tööpäeva, sest 1. jaanuariks pidi ümberhindamine tehtud olema, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Sellega hakkama loomulikult keegi ei saanud ja selle tulemus oli see, et suurtes ostukeskustes olid kuude kaupa kirjastajate kaubad väljas, samasugused raskused olid ka ravimifirmadel,» rääkis Tomingas, kelle teatel sai TEA kirjastus seetõttu esimeses kvartalis kahju 2,2 miljonit krooni.

Väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon kavatseb selle küsimusega ka õiguskantsleri poole pöörduda.

«Siin on tõenäoliselt tegu põhiseadusliku riivega sellepärast, et mõistlikkuse printsiip on üks olulisi põhiseaduslikke printsiipe ja antud asjas toimingute tegemiseks ei jää mõistlikku aega,» ütles Silva Tomingas.

Ka konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing prognoosis totaalset segadust, sest viie tööpäeva jooksul ei ole võimalik hindu ümber arvestada.

«Mul on tegelikult selline kahtlus, et seda maksuraha, mida me eelarvesse sisse oleme kirjutanud läbi nende teoreetiliste maksutõusude, tegelikult ei laeku, sest tarbimine läheb veelgi alla,» märkis Josing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles