Telegraafside Eestis purustab rekordeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Morse võti", millega edastati telegramme Morse tähestikus.
"Morse võti", millega edastati telegramme Morse tähestikus. Foto: Wikimedia

Peale Esimest maailmasõda alanud telegraafiside allakäik päädis omamoodi rekordiga – terves Eestis saadeti  esimese kvartali jooksul kõigest tuhatkond telegrammi.


Juba 15 aastat tagasi, mil isiklik telefongi oli veel luksus, saadeti esimese kvartali jooksul terve riigi peale kõigest 129 000 telegrammi. Sellest ajast on telegrammide hulk järjekindlalt vähenenud.

Suurim kukkumine on toimunud 1998. aastal. 1997. aastal saadeti veel umbes sada tuhat telegrammi kvartalis, ent aasta hiljem langes see paari-kolmekümne tuhande peale. See langeb kokku ajaga, mil EMT tõi turule paketi Delta, mis esimesena Eestis pakkus üleriigilist mobiilsidet mõistliku hinnaga.

Alates 2001. aastast on Eestis saadetud vähem kui kümme tuhat telegrammi kvartalis.

Telegraafiteenust pakub täna Elion, kuid teenust vahendab Eesti Post, kes võtab telegramme vastu postkontorites. «Telegrammide arv väheneb iga aastaga, praegu saadetakse veel peamiselt Venemaa suunal,» kinnitas Eesti Posti pressiesindaja Inge Suder. «Saadetakse pigem idapiirkonnast, nagu Narvast ja Kohtla-Järvelt, peamiselt on tegu vanemate inimestega, kel on saata õnnesoovid või muud kiired teated.»

Telegraafiliine tänapäeval mõistagi pole, postkontoris või telefoni teel vastu võetud telegramm edastatakse sõltuvalt sihtkohast kas elektronposti või telefoni teel.

Telegrammi saatmise tasu on hetkel 40 krooni, iga sõna pealt lisandub 3,5 krooni.

Esimene semafortelegraaf rajati Eestisse juba 155 aastat tagasi Tallinna ja Hiiumaal asuva Tahkuna vahele mereväe vaatluspostide vahel side pidamiseks. Semafor oli algeline seade, mis kujutas endast liigutatavate labadega masti, mis paigutati kõrgemate küngaste otsa üksteisest nägemisulatusse. Labasid köitega liigutades sai moodustada 196 erinevat kujundit, millega edastati tähti, numbreid ja käsklusi.

Esimene elektrivoolu kasutav telegraaf leiutati kakssada aastat tagasi, kuid telegraafside tormiline areng algas 1837. aastal, mil leiutati morse tähestik ning telegraafiaparaadid muutusid varasemast kordi lihtsamaks ja odavamaks, kuna telegraafisignaali sai varasema viie asemel edastada üheainsa juhtme kaudu.

Eestis sai elektriline telegraafside alguse 1855. aastal, kui rajati esimene liin Tallinnast Peterburgi, 1857. aastal lisandus liin Tallinnast üle Pärnu Riiga.

Telegraafi allakäik algas peale Esimese maailmasõja lõppu, mil tema rolli võttis üle vahepeal arenema hakanud telefonside.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles