Swedbank: makseraskustes klientide hulk jätkab kasvamist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swdbank ennustab töötute ja võlgnevuses klientide hulga kasvu.
Swdbank ennustab töötute ja võlgnevuses klientide hulga kasvu. Foto: Margus Ansu

Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktori Koit Semjonovi sõnul on majanduse kiire langus praeguseks läbi, kuid makseraskustes laenuklientide hulk jätkab sellest hoolimata kasvamist.

Sellise prognoosi põhjus peitub töötute lisandumises. Pärast esimest juulit suureneb töötus kindlasti, ja uus seadus, ükskõik mis variandis, kasvu ei takista. Küsimus on vaid selles, kas suurem koondamislaine tuleb kohe või lükkub edasi, märkis Semjonov tänasel pressikonverentsil.

Uue töölepinguseaduse mõju jõuab pangani kõige varem augustis, hiljemalt novembris.

«Kliendid elavad mõnda aega oma säästudest ja üldiselt kodu vastu võetud kohustusi täidetakse väga kohusetundlikult,» selgitas Semjonov.

Teise makseraskuste laine toovad oodatavalt kaasa suvepuhkused. Semjonovi sõnul on puhkuserahad inimestel väga kerged kuluma ja just seetõttu on nad ka varasematel aastatel laenumaksetega hätta jäänud.

Praegu on Swedbankil ligi 2000 laenumaksetega raskustes klienti. Kui palju see arv aasta lõpuks täpselt suureneb, Semjonov ennustada ei söendanud. Samas tunnistas ta, et ei näe lähitulevikus mingit võimalust võlgnevuses olevate klientide arvu kahanemiseks.

Swedbanki eluasemelaenud

  • Swedbankil on 78 000 eluasemelaenu klienti.
  • Laenuportfelli maht on kokku 47 miljardit krooni.
  • Üle kolme kuu on laenumaksete tasumisega hilinenud 1000 klienti.
  • Makseraskuste tõttu on maksepuhkusel 1000 klienti.
  • Kohtutäituritele on pank sel aastal andnud 114 tasumata kodulaenu nõuet.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles