Sylvesteri kohtusaaga võib kesta veel aastaid

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht.

Kuigi riigikohtu eilne lahend andis Sylvesteri maksuvaidluses võidu ettevõtjaile, jahvatavad kohtuveskid siiski edasi, kohtusaaga võib kesta veel aastaid.


Nii pole Pärnu halduskohtunik Aivar Koppel veel asja arutamiseks aega määranudki, kuigi ettevõtjate kaebus maksuotsuse peale on kohtus juba olnud vähemalt poolteist aastat. Halduskohtu sekretär märkis, et 11 ettevõtja kaebus on menetlusjärjekorras, kirjalik või suuline menetlus tuleb ilmselt alles sügisel.

404 miljoni kroonist maksuvaidlust arutavad või arutas kolm halduskohut omanike elukoha järgi Tartus, Tallinnas ja Pärnus. Tartu halduskohtus alguse saanud vaidlus sai eile metsameeste jaoks võiduka lõpu.

Tallinna ringkonnakohtu kohtunik Oliver Kask ütles, et otsus Sylvesteri asjas tuleb 3. juulil.
«Enne seda otsust teatavaks ei tehta. Riigikohtu otsuse tegemine sarnases asjas meie otsuse tegemise aega ei mõjuta,» märkis Kask.

Maksuamet määras tulumaksu 2007. aasta algul 37 endisele Sylvesteri omanikule. Need olid müünud metsafirma rahvusvahelisele kontsernile Stora Enso 2003. aastal. Tulumaksu nõue nende 37 inimese vastu oli 404 miljonit krooni.

34 inimest maksid raha riigikassasse ära, kokku tasusid nad 386 miljonit krooni. See raha teenib iga päev intressi, aastane intress on sel rahal 21,6 protsenti. Eilse seisuga olid metsamehed oma varandust kasvatanud 181 miljoni krooni võrra.

Riigilt on seni võidetud kohtulahenditega välja mõistetud ka ligi 5 miljonit krooni kohtukulusid ettevõtjate advokaatide kasuks.

Kolmapäeval tuli riigikohtust lahend, mis andis õiguse kaheksale endisel Sylvesteri omanikule. Riigikassa peab neile tagasi maksma ligi 33 miljonit krooni, sellele lisaks 14 miljonit krooni intresse.

Juuli algul tuleb siis otsus 13 ettevõtja osas. Neile andis mullu juunis juba õiguse esimese astme kohus. Kuigi ettevõtjaile andis samas asjas õiguse ka Tartu halduskohus, otsustas maksuamet asja siiski edasi kaevata.

11 endist Sylvesteri omanikku peab aga oma saatust ikka veel ootama.

Suuremad nõuded Sylvesteri asjas: Mati Polli 86, Peeter Mänd 82,7, Urmas Nimmerfeldt 79,5, Kaido Jõeleht 75,6 ja Endel Ermel 20 miljonit krooni ning kokku 37 inimesele 404 miljonit krooni. Neist 32 vaidlustasid maksuasja kohtutes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles