Äriregistrisse on end registreerunud alla kolmandiku FIEsid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõik füüsilisest isikust ettevõtjad (FIEd) peavad selle aasta jooksul ennast maksukohustuslaste registrist ümber registreeruma äriregistrisse, kuid tänaseks on ligi 70 000 Eestis tegutsevast FIEst äriregistrisse kantud vaid 22 000.


Justiitsministeeriumi õigusloome ja arenduse talituse nõuniku Kadri-Catre Kasaku sõnul on ümberregistreerimine äriregistrisse riigilõivuvaba. Kõige lihtsamalt saab seda tema sõnul teha e-äriregistri ettevõtjaportaali kaudu, kus digiallkirjastatud avalduse esitamine on mugav ja täiesti tasuta.



Soovi korral saab kandeavalduse registrile esitada ka läbi notari. Kui FIE koostab avalduse ise, on notaritasu allkirja kinnitamise eest 200 krooni, kui avalduse koostab notar, läheb see koos allkirja kinnitamisega maksma 485 krooni, millele lisandub käibemaks.



Registreerimise koondamine ühte registrisse muudab FIEde kohta käivad andmed kättesaadavamaks ja süsteemi terviklikumaks. Ümberregistreerimine on oluline ka FIEde kaupu ja teenuseid ostvatele inimestele. Äriregistri puhul on tegemist avaliku registriga, millest saab vaadata, kas kaupa pakkuv isik on äriregistris registreeritud või kui kaua on ta FIEna tegutsenud.



FIE, kes õigeaegselt registrit pidavale kohtule ümberregistreerumise avaldust ei esita, jääb äriregistrisse kandmata ja kustutatakse ka maksukohustuslaste registrist. Selline isik ei tohi ettevõtjana edasi tegutseda enne, kui ta on esitanud avalduse enda kandmiseks äriregistrisse.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles