Elcoteq: tehase müük on töötajaile parim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ericssoni peahoone Rootsis Kistas.
Ericssoni peahoone Rootsis Kistas. Foto: SCANPIX

Elcoteqi tehasest lõviosa Ericssonile müümine on parim lahendus nii ettevõttele kui töötajaile, kuna muidu pidanuks ümberkorralduste keerises ettevõte tehase kolima Ungarisse, kinnitas ettevõtte marketingi- ja strateegiajuht Carsten Barth.


Kuna Ericsson on Elcoteqi suurim klient, ostab ta ära osa ettevõttest, mis tegeleski Ericssonile seadmete valmistamisega. Elcoteq jätab ka omale Tallinna alles väikse tootmisüksuse.

«Hoone ja tootmisliinid jäävad samaks, töötajad jäävad tegema sama tööd,» selgitas Barth. «Ericsson oli siinsete oludega väga rahul ning jõudsime järeldusele, et tehase müük Ericssonile on parim nii töötajaile kui ka meie strateegiale. See tähendab, et meil säilib side Ericssoniga, samas suudame ise klientidele pakkuda mida vaja, säilitades Eestis tootmise ning pääseme ka tehase kolimisest.»

Müügi järel jääb Elcoteqil, kes tegeleb kogu grupi lõikes tootmise konsolideerimisega, Euroopasse alles vaid üks suur tootmisüksus Ungaris Pecsis.

1600 Elcoteqi töötajast umbes 1200 jätkab Barthi sõnul tööd Ericssoni all. «Ülejäänud töötajatega jätkame meie klientide teenindamist,» kinnitas Barth. «Me oleme küll olukorras, kus ei saa kõigile ülejäänud 400 töötajale töökohta pakkuda ja peame osa koondama, kuid see saab olema suhteliselt väike arv.»

Tehingu koguhind on umbes 30 miljonit eurot. Elcoteq põhjendab tehingut turusituatsiooni muutumisega. Firmale jääb Euroopas alles vaid Ungaris Pécsis asuv suur tehas, mis suudab rahuldada kõiki nõudeid.

Elcoteqi tehas on pikka aega olnud Eesti suurim ekspordile keskendunud ettevõte. Ericsson on omakorda Elcoteqi suurklient, mille tellimusi hakatakse täitma teiste tehaste abil.

Elcoteq loodab, et müügitehingule pannakse punkt 2009. aasta lõpuks. Selle jõustumiseks läheb vaja konkurentsiameti heakskiitu.

Elcoteq on kärpinud tootmist Euroopas väga jõuliselt. 2007. aastal sulges ettevõte Soomes Lohjas asunud tehase.

Lisaks Ungarile asuvad firma tootmisüksused veel Hiinas, Mehhikos, Venemaal, Indias ja Brasiilias.

Elcoteq valmistab Ericssonile teise ja kolmanda põlvkonna mobiilside tugijaamu koos vajalike ülekandeseadmetega. Ericssoni kinnitusel tähendab mobiilse andmeside üha suurem levik kasvavat nõudlust nende seadmete järele.

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele on Ericssoni peamine äri just mobiilsideoperaatoritele tugijaamade tootmine. Mobiiltelefonide tootmisega tegeleb Ericssoni ja Sony ühisettevõte.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles