Saaremaal hakkab nappima täiteliiva ja kruusa

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teeremont.
Teeremont. Foto: Toomas Huik.

Läinud nädalal tutvustatud uurimistöö looduslike ehitusmaterjalide kasutamisest Eestis näitab, et viimase viie aasta jooksul on Saare maakonnas kõigi levinumate ehitusmaavarade kaevandamine kiiresti kasvanud ja esmajoones võib varustusprobleeme tekkida täiteliiva ja kruusaga.

OÜ Inseneribüroo Steiger uurimistöös, mis on ettevalmistus «Looduslike ehitusmaterjalide kasutamise riikliku arengukava 2010–2020» koostamiseks, on maakondade kaupa välja arvutatud kõigi ehitusmaavarade ammendumise kiirus, kirjutas Meie Maa.

Kriitiliseks peetakse olukorda, kus mäeeraldiste piires jätkub varu vähem kui kümneks aastaks. See tähendab ühel hetkel tuntavaid varustusprobleeme, mis eeldab, et viivitamatult on vaja astuda samme uue varu kasutuselevõtmiseks.

Saaremaal on uuringu järgi keerulisim täiteliiva ja kruusaga, mille varud võivad praegu kasutuses olevates maardlates ammenduda järgmise 15 aasta jooksul. Ehitusliiva ammendumist nähakse 39 ja lubja- ning dolokivi 41 aasta perspektiivis.

Saare maakonnas on lubjakivi kaevandamiseks antud kaks luba, dolokivile viis, liivale 10 ja kruusale 15 kaevandamisluba. Selle aasta alguse seisuga oli menetluses veel kuus dolokivi kaevandamise luba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles