Tarbija24 lugeja soovib teada, kas koduste hoidiste valmistamisel tuleks purgi kaane alla lisada ka toidukile, et omatehtud moos kauem säiliks.
Lugeja küsib: kas toidukile aitab hoidist säilitada?
«Väga paljud mu tuttavad kasutavad seda taktikat, aga kas see on õige?» soovib naine teada.
Vastab Salvesti peatehnoloog Marika Kramin.
Tuleb valmistada toormoos: suhkur ja purustatud marjad segada ning järgnevalt sügavkülmutada sobiliku suurusega pakendis (plastikkarbid jm). Kuumtöödeldud moos ehk keedetud moos vähemalt 80° C juures hävitab hallitus- ja pärmseened ning tervisele kahjulikud mikroobid.
Keedetud kuum ( 80-90° C) moos tuleb sulgeda õhukindlalt purkidesse, mis kindlustab moosi säilivuse. Vajalik on ka moosi säilimisele suhkru konserveeriv toime. Lisaks peavad hea kvaliteediga moosi tegemiseks olema ilusa värvi, hea lõhna ja meeldiva maitsega puuviljad ning marjad. Kergelt käärinud või hallituslõhnalisest algmaterjalist saab ka vastava moosi, mis kõigele lisaks kipub kergesti riknema.
Hermeetiliselt suletud keedetud moos klaaspurgis ei vaja moosi pinnale toidukilet.