Keskpank: astutud sammud pole piisavad

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Seni võetud meetmed koos menetluses oleva lisaeelarvega kujutavad endast küll suurt korrektsiooni esialgsete kavadega võrreldes, kuid ei taga veel koondeelarve puudujäägi vähenemist alla 3 protsendi ei sel ega ka järgmisel aastal, teatas keskpank.


Eesti Pank kirjutab oma majanduskommentaaris, et püsiva majanduskasvu kiire taastumise eelduseks on euroalaga lähitulevikus ühinemise selge perspektiiv ning eelarvetasakaalu ja -ülejäägi taastamise kindel väljavaade eelolevatel aastatel.

Inflatsiooni alanedes on olemas kõik eeldused Maastrichti kriteeriumide täitmiseks 2009. aasta lõpus, mis loob võimaluse ühineda euroalaga hiljemalt 2011. aasta 1. jaanuaril.

Panga teatel lasub põhiraskus seejuures eelarvepoliitikal, kuivõrd kiirem majanduslangus on kaasa toonud Eesti valitsussektori eelarvepositsiooni enneolematu halvenemise.
Seetõttu on tarvis taastada eelarvepoliitika lühi- ja pikaajaline jätkusuutlikkus, mille esmane eesmärk on puudujäägi vähendamine alla 3 protsendi SKTst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles