Premia nõuab Rootsilt hävitatud kalamaimude eest 3 miljonit eurot

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Premia Foods saja protsendiline tütarettevõte Õverumans Fisk esitas kahju ja saamata jäänud tulu hüvitamise nõude Rootsi Põllumajandusameti  vastu seoses ameti poolt alustatud haldusmenetlusega, mille tulemusena hävitati 17 tonni kalamaime.

Kahju ja saamata jäänud tulu nõutakse kogusummas enam kui 25 miljonit Rootsi krooni (ligikaudu 3 miljonit eurot).

Vastavalt AS-i Premia Foods vahearuannetes (ja 2012. a majandusaastaaruandes) avalikustatud informatsioonile alustas JBV 2012. a maikuus Õverumans Fisk AB poolt Rootsis, Hölleforsen’is ja Blåtjärn’is opereeritavate kalamaimude farmide suhtes haldusmenetlust. Menetluse käigus tuvastas JBV farmides normaalsest suurema kalamaimude suremuse ning hakkas uurima sellise suurema suremuse põhjuseid. JBV on teinud arvukalt teste ja analüüse tuvastamaks kalamaimude normaalsest suurema suremuse põhjused, kuid ei ole tänase päevani lõpliku järelduseni jõudnud. Menetluse käigus tuvastas JBV tundmatu patogeeni nimega «Agent x», mis on väidetavalt kalamaimude suurenenud suremuse põhjustajaks.

Tänase päevani ei ole «Agendi x» olemust ja päritolu suudetud tuvastada, kuid JBV on teinud kindlaks «Agendi x» olemasolu ka teistes Rootsis asuvates kalafarmides ja seetõttu ei ole välistatud, et «Agent x» on Rootsi vesistus eksisteerinud juba enne menetluse alustamist.

Överumans Fisk AB vaidlustas otsused kalade hävitamise ning piirangute kehtestamise kohta Jönköping’i Halduskohtus.

Kogu haldusmenetluse vältel on Överumans Fisk pidanud Rootsi ametiasutustega kompromissiläbirääkimisi eesmärgiga vältida kohtumenetlust. Läbirääkimiste tulemusena esitas Överumans Fisk AB 31. juulil 2013. a kahju ja saamata jäänud tulu hüvitamise nõude JBV vastu.

Nõude aluseks on asjaolu, et Överumans Fisk AB poolt opereeritavate kalafarmide suhtes kohaldatud meetmed olid võrreldes samas regisoonis asuvate teiste kalafarmidega piiravamad ja seega ebaproportsionaalsed. Kuivõrd tegemist on unikaalse ja erakorralise juhtumiga, on kahju ja saamata jäänud tulu hüvitamise nõude tulemust ning aega, millal JBV nõude osas otsuse vastu võtab, keeruline ennustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles