Pindi: pangad piiravad laenutingimusi

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangad stressitesti läbimas
Pangad stressitesti läbimas Foto: Urmas Nemvalts

Suuremad kommertspangad on muutunud laenuandmisel senisest veelgi konservatiivsemaks, suunates laenusoovijad läbi rääkima pangaspetsialistidega, kes analüüsivad inimese varasemat maksekäitumist, tulubaasi ning ostetava objektiga seotud eripärasid.

Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson ütles, et tundub, justkui oleks pankades kehtestatud vaikimisi lisanõudeid laenuklientidele, mida avalikult välja ei reklaamita.

«On ette tulnud, et veel valmimata maja puhul püütakse laenusumma väljamakse tingimuseks seada kasutusloa olemasolu, osaliselt ettevõtlustulu teenivate inimeste puhul nõutakse kohest dividendide väljamakset, muude laenude olemasolu korral kaotab kehtivuse maksimaalse siseetulekust tuleneva tagasimakse suhtarv, kui just klient oma varasemat laenu ei refinantseeri uues pangas,» loetles Simson.

«Ma ei väida, et need muudatused valed oleks, ent täna tundub tihtipeale, et klienti solgutatakse ilma põhjuseta ühe pangaametniku juurest teise juurde, ehkki juba eos on teada, et laenu talle ei soovita väljastada,» rääkis analüütik. «Otsekohene «ei» oleks parem valik,» soovitas Simson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles