Pindi indeks: kinnisvara hinnad tõusid 2008. aasta oktoobri tasemele

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroliidu kiireim hinnatõus oli Eestis.
Euroliidu kiireim hinnatõus oli Eestis. Foto: SCANPIX

Pindi Indeks tõusis juulis 6,4 protsendi võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 1013 eurot. Viimati oli indeks üle 1000 euro ruutmeetri kohta 2008. aasta oktoobris, võrreldes masu põhjaga on aga hinnatõus olnud juba üle 62 protsendi.

Juunis oli antud suurus korrigeeritud andmetel 952 eurot ruutmeeter. Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses veel vaid 28 protsendiga. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 eurot ruutmeeter) on Pindi Indeks 62,3 protsendi võrra kõrgemal.

Kui juunis tehti antud linnades 929 korteriomandi tehingut, siis juulis aktiivsus langes oluliselt, jäädes 775 tehinguni. Mullu juulis sooritati indeksilinnades kokku 1000 tehingut.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et tehingute arv annab tunnistust, et hõiskamiseks on vara. «Turu tervist ei näita mitte teatud segmentides kasvav ja seeläbi kogu keskmist kergitav hinnatase, vaid asjaolu, kui kaubeldavad varad on,» ütles ta. «Turg on hetkel väga õhuke ja see ei anna alust oodata varasema hinnatõusu jätkumist,» lisas ta.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab ligi 800 000 elaniku eluaset läbi üheksa-aastase ajaloo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles