Fotoaparaat, millega saab helistada

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galaxy S4 Zoom
Galaxy S4 Zoom Foto: Kuldar Kullasepp

Kui nutitelefonidele hakkasid ilmuma üha kvaliteetsemad kaamerad, siis hakati naljatledes küsima, kas selle riistapuuga helistada ka saab. Kunagi pole see küsimus olnud nii asjakohane kui nüüd Samsungi nutitelefoni Galaxy S4 Zoom puhul.

Esmapilgul võib seda täiesti rahulikult pidada fotoaparaadiks. Tegemist on väidetavalt esimese telefoniga, millel on zoom-objektiiv. Selle üle võib küll vaielda, sest samasugust nutitelefoni pakuti Korea tarbijatele juba aastate eest, kuid laiema üldsuse ette see katsetus ei jõudnud. Kindel on aga see, et Galaxy S4 Zoom on väga isemoodi telefon.

Galaxy S4 Zoom on nutitelefon, millel suur kirgas ekraan, väle protsessor ja piisavalt mälu ning salvestusmahtu. Selle telefoniga saab teha kõike, mida tänapäeva telefoniga teha vaja.

Vahe pole suur
Saab surfata internetis, navigeerida mööda maailma, kuulata muusikat, vaadata filme ja mängida mänge. Kuigi mitte päris võrdväärne S4 perekonna lipulaevaga, on selle 4,3-tolline ekraan siiski igati terav ja värviküllane.

Kui S4 pakub ekraaniresolutsiooni 1080 x 1920 piksliga ehk tihedust 441 pikslit tollile, siis S4 Zoom piirdub 540 x 960 piksliga ehk 256 pikslit tollile. Tehniliselt pea kaks korda kehvem, kuid igapäevases kasutamises pole vahe siiski nii suur.

Ka protsessor on natuke nõrgem – neljatuumalise 1,6 GHz asemel pakutakse kahetuumalist 1,5 GHz. Igapäevase kasutamise jaoks pole vahe kuigi suur. Õigupoolest peaks zoom-objektiiviga telefoni võrdlema pigem Galaxy S4 Miniga – need kaks on ühesuguse ekraaniga, mõlemad kahetuumalise protsessoriga ja mälumahtugi sama palju, seda saab aga suurendada microSD mälukaardiga.

Kuid nüüd põhilise juurde. Samsungi uus telefon on tagaküljelt vaadates pigem fotoaparaat kui telefon. Sellel on suur objektiiv ja Xenoni välk ning see on tunduvalt raskem kui teised telefonid.


Loomulikult ka palju paksem. Kaamerasilm on tervelt 16 megapikslit ning pakub kümnekordset optilist suurendust 24–240 mm ja optilist pildistabilisaatorit. Selle 1/2,33 sensor on tavapärane pigem kompaktkaamerate hulgas. Kas see on telefon tõsisele fotohuvilisele? Peaaegu.

Nädala jagu telefoni kasutades harjusin sellega lõpuks ära. Esimestel päevadel oli muidugi omajagu kentsakas pidevalt kompaktkaamerat taskus kaasas vedada. Enam kui 200-grammine kaal ei tee sellest just kerget telefoni. Ka paksust on telefonil omajagu – 15 millimeetrit.

Kuid maht on selleks, et saaks teha suurepäraseid fotosid. Üks on selge, erinevalt teiste nutitelefonide digitaalsest zoom’ist on optiline süsteem hoopis teisest klassist. Sellega saab kauged objektid lähedale tuua, seejuures kvaliteedis kaotamata.

Suurendamise tööpõhimõte on veidi sarnane digipeegli manuaalse suurendamisega – keera muudkui objektiivil olevat ringi ja objekt tuleb lähemale või kaugeneb. Kuid siin on üks oluline vahe – Galaxy S4 Zoom on ikkagi elektrooniline ja mitte mehaaniline. Nii ongi zoom’i kasutades pidevalt tunda umbes veerandsekundilist viivitust. Olgem ausad, tegemist on ikkagi telefoniga. Või fotoparaadiga.

Kümnekordse suurenduse puhul on hädavajalik optiline pildistabilisaator, millest on aga palju abi. Tõsi, päris lõpuni suurendades on käe liikumisest tingitud värin hästi tunda, kuid pildi tegemisega ka kümnekordse suurenduse puhul saab kaamera väga kenasti hakkama. Küll võib veidi hätta jääda autofookuse leidmisega.

Samsung on näinud palju vaeva, et tavakasutajatele meelde tuletada, kui võimsa telefoni nad endale on soetanud. Pildistamisrakenduse all on tohutul hulgal eelseadistusi, mis kutsuvad üles pildistama toitu, päikeseloojangut, ilutulestikku, sporti ja mida kõike veel.

Pilt tuleb õigal ajal
Telefon leiab üles naeratuse ja teeb pildi just siis, kui suu kõrvuni. Samuti saab pilte töödelda, eemaldades hiljem sobimatult kaadrisse jalutanud inimese. Iga eelseadistus muudab ava, säri ja teisi parameetreid, tagamaks võimalikult head kvaliteeti.

Tõsisemad asjaarmastajad saavad muidugi kõiki neid näitajaid ka ise muuta. Nii võibki ära unustada, et hoiad käes nutitelefoni ja mitte fotoaparaati. Galaxy S4 Zoom võimaldab ka filmida 1080p videot ja filmimise ajal kasutada suurendamist.

Ka siin on pildistabilisaatorist abi, kuid veelgi enam läheb vaja kolmjalga. Ka sellele on Samsung mõelnud – telefoni korpuse küljest leiab ka standardse «pesa» kolmjala kinnitamiseks.
Kui mõelda aga, millised oleks konkurendid Samsungi omamoodi telefonile, siis tõele au andes polegi midagi sarnast kõrvale panna.

Kindlasti ei hakka Galaxy S4 Zoomi saatma tormiline müügiedu, see jääb pigem nišitoote tasemele. Küll aga on huvitav jälgida, kuhupoole nutitelefonide kaamerad arenevad – viimane pool aastat on toonud siin suure arengu.

Näiteks Nokia telefon Lumia 1020 Windows sisaldab 41-megapikslist kaamerasilma. Ettevõte on öelnud, et see lubab võtta suurest pildist näiteks vaid fragmendi ja salvestada selle kvaliteediga, mis on omane enamikule tipptelefonidele.

Samsung Galaxy S4 Zoom

Hea

•    Kümnekordse suurendusega zoom-objektiiv, kompaktkaamera sensor, 16 megapikslit.

•    Värske Androidi versioon 4.2.2 ja palju võimalusi pildistusseadete muutmiseks.

Halb

•    Suhteliselt paks ning raskevõitu igapäevaseks kasutamiseks.

•    Suurenduse lõpus ei pruugi autofookus alati täpseimat tööd teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles