Kuus nõuannet puuküürniku vältimiseks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kinnisvarafirma TallinnHome Estate Agency esindaja Carl Wells jagab nõuandeid, kuidas vältida puuküürniku võtmist oma koju.

«Siinne seadus on üsna kindlalt kaldu üürniku poolele ja annab kahjuks üürileandjatele vähe õigusi, et oma vara tagasi saada, või teeb tülikaks üürniku väljatõstmise. Me võime ainult püüda rakendada mingit survet Eesti võlaõigusseaduse muutmiseks ja hoida lootust, kuid seniajani oleks mõistlik astuda samme, et vältida põrguliku üürniku sissekolimist,» teatas Wells.

Järgnevalt on toodud kuus Wellsi nõuannet:

1. Veeda aega, et potentsiaalsete üürnikega vestelda ja tutvuda enne, kui mingeid lepinguid allkirjastada. Omavahelise kohtumise ajal peaksid küsima palju küsimusi. Küsi, miks nad kolivad, kus nad töötavad jms. Loo uute võimalike üürnikega kohe hea suhe ja tee neile selgeks, et proovid neid tundma õppida selleks, et langetada teadlik otsus. Sa oled üllatunud, kui palju saab kellegi kohta teada, kui veedad temaga rohkem koos aega ja tekitad temas mugava tunde.

2. Tee valitud üürniku kohta hoolikas ja korralik taustauuring. Küsi esmalt uuelt üürnikult luba ning helista seejärel eelmisele üürileandjale ja küsi, kas neil oli üürilisega mingeid probleeme. Pea meeles küsida üürileandja käest aadressi, et kinnitada, kas tegemist oli ikka sama üürnikuga, mitte näiteks tema sõbraga. Kui üürnik ei soovi kontaktandmeid anda või tegutseb kahtlaselt, siis tõenäoliselt on tal midagi varjata. Samuti küsi üürnikult luba, kas võid kontakteeruda tema ülemusega tööl ja küsi tööandja käest, millisel ametikohal inimene firmas töötab, kui kaua ta on selles kohas tööl olnud ja mis on umbes tema sissetulek. Palk peaks olema vähemalt 30–40 protsenti suurem kui üür. Tee kindlaks, et see informatsioon kattub üürniku jutuga. Tee koopia tema ID-kaardist. Kontrolli internetist, ega samal inimesel pole märkimisväärseid võlgu. Kui kahtlustad, et üürnik on kahtlane, võid samuti helistada politseisse ja küsida, kas isikut otsitakse taga mõne kuriteo eest, kuid üldiselt pole seda vaja teha.

3. Vaata, kas üürnik kasutab sotsiaalvõrgustikke nagu Facebook. Sa võid näha, milline on üürniku elustiil ning milliste sõpradega ta läbi käib. Kui tal on palju pilte pidutsemisest ja joomisest koos sõpradega tema korteris, siis on ta üsna tõenäoline probleemide allikas ja tüliõun ka sinu korteris.

4. Veendu, et teil on tugev rendileping, mis katab kõik lahtised otsad. Kui olete mõelnud oma kinnisvara üürile anda pikemaks ajaks, tasub investeerida ka kinnisvaramaaklerisse. Lisa kindlasti oma lepingusse sellised jäigad punktid nagu korterist väljatõstmine suitsetamise või lemmikloomade hoidmise eest. Pane kirja karistus üüri maksmise hilinemise korral – see heidutab üürnikku lepingut allkirjastamast, kui ta kavatseb korteris suitsetada või laisalt üüri maksta. Pea meeles, et paned kirja ka tasud, kui üüri maksmisega hiljaks on jäädud, muidu mõtleb üürnik, et oled õrnake ja hakkab sinu lahkust nõrkusena ära kasutama. Veendu, et oleks kindlasti kirjas, et leping lõppeb näiteks 12 kuu jooksul ning üürnik peab välja kolima konkreetsel kuupäeval, kui ei tehta uut lepingut. Ilma väljakolimise kuupäevata saab üürnik Eesti seaduste järgi endale kohe suuremad õigused kui on sul üürileandjana. Tee kindlaks, et tagatisraha ei korva viimase kuu üüri või kommunaalteenuste arvet, vaid seda saab kasutada võimaliku vara kadumise või kahjustuste kinni maksmiseks.

5. Kui üürnik sisse kolib, tee kindlasti kohe inventuur sellest, millises seisus kinnisvara on, vajadusel tee ka fotod. Nii on sul täpne salvestus sellest, kui üürnik sisse kolis ja see teeb hilisemate probleemide korral asjad palju kergemaks. Ülevaates võiks kirjas olla ka see, kui puhas korter on (samuti külmkapp, ahi, dušš). Ole alati õiglane, kui võtad tagatisrahast midagi maha – tagatisest võetakse raha maha ainult tõelise vara rikkumise eest. Normaalse ja tavapärase vara kulumise eest ei pea seaduse järgi üürnik tasuma.

6. Ära rahuldu kohe esimese üürnikuga, et korterikulusid kokku hoida, vaid oota sobivat üürnikku, kes tundub usaldusväärne ja järgib sinu eelistusi. Lõppude lõpuks tasub see ootamine end ära. Külasta korterit kindlasti kolme kuu jooksul pärast üürniku sisse kolimist, et veenduda, et ta sinu vara korralikult hoiab. Üks külastus on selle jaoks täiesti piisav. Kahtluse korral võid teda külastada ka teist korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles