Põllumajandustootja Estonia: eelmine aasta loomakasvatuses ei olnud tulemuslik

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JKHK Särevere lüpsifarm. Lehmad enne võistlust "Viss 2013"
JKHK Särevere lüpsifarm. Lehmad enne võistlust "Viss 2013" Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

2012. aasta ei olnud loomakasvatusele tulemuslik, kirjutab Estonia oma tegevusaruandes - piima toodeti 13 862 tonni, mida on  1 341 tonni  vähem kui eelneval aastal.

Realiseeriti 12 834 tonni, mida on 1 558 tonni võrra vähem kui möödunud aastal. Lehma kohta saadi piima 8 464 kilogrammi, mida on  782 kilogrammi vähem kui 2011. aastal. Realiseerimine vähenes eelkõige produktiivsuse arvelt.

Puhaskasum langes 63 protsenti - kui 2011 oli kasuminumber 1,8 miljonit, siis eelmisel aastal langes see 0,6 miljonile. Müügitulu oli mõlemal aastal umbes 10 miljonit eurot.

Oluliselt suurenesid kulutused loomade tervishoiule - halvimad tulemused saadi Kõrtsi farmis. Juhatuse arvates peab antud valdkonnas parandama eelkõige juhtimist - 2013. aastal võeti tööle uus loomakasvatusjuht.

Piima müügihind oli 2012. aastal languses, mis võimendas rahaliselt valdkonna halbu tulemusi.

OÜ Estonia asub Järvamaal Türi vallas ning kuulub Eesti kapitalile. Põhilised tootmisartiklid on piim, liha, teravili, raps. Pool toodetud viljast kasutatakse loomasöödaks, ülejäänud müüakse erinevatele kokkuostjatele, kogu piim müüakse Valiole.

OÜ Estonia on antud piirkonnas suurim tööandja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles