Riigikontroll: uus seadus kärbib parlamendi õigusi eelarve üle otsustamisel

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Karis
Alar Karis Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikontroll leiab, et riigieelarve tasakaalu eelnõu kärbib parlamendi võimalusi riigieelarve üle otsustada.

«Riigikontrolli hinnangul väheneb vastupidi eelnõu seletuskirjas väidetule riigikogu roll eelarve menetlemisel. Riigikogus kinnitatav riigieelarve muutub edaspidi üldisemaks ja riigikogu õigus otsustada reservide ja garantiide üle väheneb,» seisab riigikontrolli saadetud kirjas.

Rahandusministeerium esitas juulikuu algul seaduseelnõu, mis sätestab seaduse tasandil nõude, et riigieelarve peab olema struktuurses ülejäägis. Vastava seaduse vastuvõtmist eeldab Euroopa Komisjoni poolt heakskiidetud abinõude pakett, mis peab aitama euroala välja võlakriisist.

Riigikontroll leidis, et esitatud eelnõu ei ole kooskõlas hea õigusloome ja normitehnika eeskirjaga. Seetõttu soovitab riigikontroll saata eelnõu uuele kooskõlastusringile koos rakendusaktide eelnõudega ning teha eelnõule mõjude analüüs, mis lähtuks hea õigusloome ja normitehnika eeskirjast.

Kuna Euroopa Liidu õigusaktidest tulenevalt on eelarvepositsiooni reeglite sätestamine seotud tähtaegadega, tuleks vajaduse korral kaaluda nende põhimõtete sätestamist, muutes kehtivat riigieelarve seadust, ning ülejäänud põhimõttelisi muudatusi menetleda hea õigusloome ja normitehnika eeskirja kohaselt koostatud eelnõu raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles