Adamkus: Leedu valitsuse seisukoht tuumajaama suhtes on mulle segane

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus Foto: SCANPIX

Leedu endise presidendi Valdas Adamkuse sõnul ei mõista enamik leedulasi sotsiaaldemokraadist peaministri Algirdas Butkevičiuse juhitava valitsuse tegevust Visaginase tuumajaama küsimuses.

«Mulle paistab, et valitsus ei tea, mida ta tahab. Minule ei ole valitsuse positsioon uue tuumajaama küsimuses selge,» lausus Adamkus meediakontserni Lietuvos Rytas telekanali saates Lietuva Tiesiogiai.

Endine riigipea kritiseeris ka valitsuse otsust lükata Visaginase tuumajaama küsimuses otsuse langetamine sügisesse. «Minu meelest on tegemist haletsusväärse juhtumiga. Kui oleks asutud tegutsema siis, kui kõnelused tuumajaama üle kümnendi eest algasid, alustanuks jaam tööd selle aasta lõpus või järgmise aasta algul. Me arutasime Visaginase tuumajaama küsimust lätlaste ja eestlastega kümme aastat tagasi. Toona otsustasime, et tuumaenergia on parim ja puhtaim energia tootmise viis. Hiljem peeti rootslastega kõnelusi elektriühenduse üle, samuti poolakatega, kes hakkasid protsesse venitama. Oleme raisanud aastaid,» rääkis Adamkus.

«Ühel hetkel algasid jutud, et meie partnerid on hakanud tuumajaamaprojektis kahtlema. Praegune valitsus on öelnud, et langetab sügisel otsuse, kas uue tuumajaama ehitamine tasub end ära. Need arutelud üksnes süvendavad probleemi. Me jääme ka edaspidi naaberriikidest sõltuvusse. Mul on tõsiseid kahtlusi selle osas, kas meil on kolme või nelja aasta pärast töötav tuumajaam,» selgitas ta.

Adamkus peab ennast tuumajaama ehitamise toetajaks, sest tema hinnangul on tuumaenergia odavaim ja puhtaim energia tootmise viis. «Minu usk tuumajaamaprojekti on purunenud,» lisas ta Visaginase projekti kohta.

Tema sõnul ei pea vett keskkonnakaitsjate argumendid tuumajaamadest lähtuva ohu kohta, sest tehnoloogia on edasi arenenud ning tuumajaamu hallatakse hästi.

Adamkuse väitel tekitab kildagaas temas suuremat muret kui tuumaenergia. «Teisalt on kildagaasi ekspluateerimist mitmes valdkonnas katsetatud ning see on oma eesmärgi täitnud. Ma ei usu, et mürgitaksime end kildagaasi puurimisega ja saastaksime veevarusid,» lisas ta.

Leedu eelmine valitsus kavandas Jaapani päritolu kontserniga Hitachi 1350-megavatist tuumajaama, kuid 2012. aasta oktoobris seimi valimistega üheaegselt toimunud mittesiduval rahvahääletusel oli 62,7 protsenti referendumil osalenutest uue tuumajaama vastu.

Esialgse lepingukava järgi oleks 1350-megavatisest Visaginase jaamast hakanud kuuluma 20 protsenti jaama rajavale Hitachile, 38 protsenti Leedu riigiettevõttele Visagino Atominė Elektrinė, 22 protsenti Eesti Energiale ja 20 protsenti Läti riigiettevõttele Latvenergo.

Tuumajaam pidanuks maksma minema hinnanguliselt 5 miljardit eurot ja valmima aastail 2020-2022.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles