Sooman: tootjad maksavad põllumaa eest üle turuhinna

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisene põld.
Sügisene põld. Foto: Liis Treimann

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et põllumaid ostavad peamiselt tootjad ise ning neile sobivate maatükkide eest makstakse isegi veidi enam kui mõistlik.

Sooman selgitas, et kuna vilja hind maailmas tõuseb, siis on tootjad huvitatud oma maade laiendamisest ning nende jaoks soodsas asukohas maatükkide eest ollakse valmis maksma väga korralikult – kuni 3000 eurot hektari eest. «Ostetakse põhimõttel, et tulevikus pole see enam võimalik,» ütles ta ning märkis, et soodsas asukohas põllumaade pärast läheb tootjate vahel rebimiseks. Ta selgitas, et põllumajandustootjatele on lisaks viljakusele asukoht väga oluline – tehnika vedamine kaugel asuvate põldude vahel läheb väga kulukaks. Kuna suuri tootjaid on Eestis suhteliselt vähe, siis sõltubki põllumaa hind nende asukohast ning seetõttu polegi võimalik määrata põllumaa keskmist hinda Eestis – kõikumised on äärmiselt suured.

Põllumaad investeeringuna ostetakse Soomani sõnutsi vähe, sest ostmine ning välja rentimine annab tootluseks vaid mõne protsendi. «Põllumaad ostetakse vaid väga pikaks, üle kümneaastaseks investeeringuks,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles