Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Lugeja küsib: kas peab paika väide, et n-ö tõelist tomatilõhna levitab vaid varrega vili?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Hanneli Rudi
Copy
Sagro aiandis kasvavad tomatid.
Sagro aiandis kasvavad tomatid. Foto: Toomas Huik / Postimees

«Olen siiani tomateid ostes neid nuusutanud, sest teadsin, et kui tomatil on n-ö õige lõhn, siis on sel ka hea maitse. Viimati aga ütles mulle üks turumüüja, et sel pole mõtet, kuna tomat lõhnab vaid siis, kui sel on roheline saba või vars taga. Kas see väide peab paika?» uuris lugeja.

Vastab Sagro agronoom Marko Eensalu.

Tomat lõhnab rohkem, kui on just korjatud, seistes lõhn nõrgeneb. Tõesti, sabaga tomatid ja kobartomatid lõhnavad  kauem, sest roheline osa säilitab lõhna. Üldiselt on nii, et kevadised ja varasuvised tomatid lõhnavad rohkem kui hilissuvised. (Seda mõjutab ventilatsioon, niiskus, aktiivse päikese hulk)

Poes mõjutab lõhna säilimist  temperatuur  müügisaalis ja ka laos olevad tingimused (mille kõrval tomateid hoitakse, milline on seal temperatuur).

Tagasi üles