Kreeka pankureid ähvardab töötajate tulesurma tõttu vangla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolme Marfin Popular Banki töötaja mälestuseks asetatud lilled panga ees.
Kolme Marfin Popular Banki töötaja mälestuseks asetatud lilled panga ees. Foto: SCANPIX

Ateena kohus mõistis aastateks vangi kolm Marfin Popular Banki juhti, keda süüdistatakse töötajate tapmises.

Nimetatud panga peakontoris surid kasinusevastase protesti käigus süütepommide suitsu kätte kolm töötajat.

Panga tolleaegne tegevjuht Constantinos Vassilakopoulos ja filiaali turvaülem Emmanuel Velonakis mõisteti vangi 10 aastaks, filiaali direktor Anna Vakalopoulou aga viieks aastaks.

Kohtuametniku sõnutsi pandi otsused kuni apellatsioonikohtu istungini ootele.

Kõnealune rünnak Marfin pangale leidis aset 2010. aasta 6. mail – pärast seda, kui sotsialistlik valitsus oli aktsepteerinud EL-IMFi 130 miljardi eurose abikapeti, et vältida maksekatkestusi.

Prokuröri sõnutsi «oleksid süüalused võinud olukorda ette näha ja selle ära hoida, kuid nad ei rakendanud meetmeid tule taltsutamiseks ega hoone evakueerimiseks... Filiaalil puudus nõuetekohane varuväljapääs.»

Tulekahjus hukkusid hoone ülemisel korrusel töötanud Paraskevi Zoulia, lapseootel Angeliki Papathanassopoulou ja Epaminondas Tsakalis, kõik 30ndates eluaastates.

Ülejäänud 20 töötajat õnnestus tuletõrjujatel päästa.

Erinevalt teistest Stadiou tänaval paiknevatest pangakontoritest, mida mööda protestijad tavatsesid parlamendi poole marssida, ei olnud Marfini akendel ees terasest luuke.

Kreeka pangatöötajate ametiühingu OTOE ametnike kinnitust mööda said Marfini töötajad ülemustelt korralduse protestide ajal kindlasti tööle ilmuda.

Kaks anarhisti, keda kahtlustati süütepommide viskamises pangakontorisse, olid käesoleva aasta hakul kohtus ülekuulamisel.

Mõlemad vabastati vahi alt, kuna nad eitasid oma süüd ning nende osalemist süütamises ei olnud võimalik tõestada.

Marfin Populari näol, mis hiljem Laiki pangaks ümber ristiti, on tegemist Küprose laenuasutusega, mis käesoleva aasta alguses EL-IMFi abipaketi raames kinni pandi.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles