Test: 160 eurot maksev tahvelarvuti-telefon

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GoClever M813G
GoClever M813G Foto: Liis Treimann

E24 uuris, millised head ja vead on 160 eurot maksval tahvelarvuti-nutitelefonil GoClever M813G.

GoClever ei ole kindlasti ettevõte, mis oma brändi tuntuselt või globaalselt turuosalt konkureeriks suurte tegijate nagu Samsungi või Apple´iga ning firma nishiks ongi pigem Kesk- ja Ida-Euroopa väiksematel turgudel odavate Androidi platvormi kasutavate seadmete pakkumine. GoCleveri peakorter asub Poolas Poznanis ning kokku pannakse seadmed Hiinas Shenzenis ehk samas tööstuspiirkonnas, mille tootmisliinidel liigub suur osa maailmas müüdavatest nutiseadmetest.

Juba mõnda aega turul olev GoCleveri M813G on üsna tavapärane kaheksatolline Androidi kasutav tahvelarvuti, mida eristab sama hinnaklassi konkurentidest sisseehitatud 3,5G modem, mis tähendab seda, et seadmega saab lisaks andmeside kasutamisele vajadusel ka helistada.

Tahvelarvuti korpuses on lisaks tavapärasele plastikule kasutatud ka metalli, mis annab seadmele lisaks vähemalt näilisele tugevusele ja raskusele ka veidi soliidsust juurde, tegemata seda samas liialt raskeks. Käes püsib tahvel samuti hästi. Ülemisest otsast leiab lisaks mikrofonile ka SIMi, MicroSD, MicroUSB ja 3,5 mm pesa, paremal küljel on käivitamist/välja lülitamist-, helivaljuse reguleerimist ja tagasiliikumist võimaldavad nupud.

Tahvelarvuti kasutab Android 4.1.2 platvormi, mis jookseb kahetuumalise Cortex A9 protsessori ja 1GB muutmäluga seadmel üsna kärmelt, puutetundlik ekraan toimis ilma suurema viibeta. Tõsi, tuleb tunnistada, et kahe päeva jooksul suutis pooltäis akuga tahvelarvuti end paar korda mingil seletamatul põhjusel keset kasutamist välja lülitada. Üheks miinuseks on ka 4GB salvestusmaht, mistõttu läheb usinamal rakendustekasutajal ilmselt üsna kiirelt kasutusele ka mälukaart. 2MP tagakaamera ja 0,3 MP esikaamera ei hiilga pildivaliteediga, kuid ilmselt oleks seda säästuseadmelt ka palju tahta.

1024x768 lahutusvõimega LED ekraan on kaheksatolliste tahvlite juures üsna tavaline nähtus, ning seadme hinnaklassi arvestades ei saa M813G pakutavale pildile väga midagi ette heita, lisaks parandab IPS-paneel ekraani vaatenurka.

Tahvelarvuti suurimaks plussiks on ilmselt ühendumisvõimalused – olemas on GPS, Bluetooth 4.0, WiFi ja 3G tugi. Viimane võimalus on ka M813G suurim müügitrump, kuna samas hinnaklassis ei paku seda hetkel Eesti turul ükski sarnaste tehniliste näitajatega tahvelarvuti. Samas, teades, et tahvelarvuti aku peab 3G võrgus vastu kuni 5 tundi, siis tavalist, kuni paaripäevase aku kestvusajaga nutitelefoni see tahvel siiski ei asenda. Rääkimatagi sellest, kui kohmakas ja ebapraktiline on kaheksatollise tahvelarvutiga ilma lisaseadmetega kõnede tegemine. Viimane on hea tahtmise juures siiski täiesti võimalik ja helikvaliteet oli täiesti korralik.

Nendel inimestel, kes soovivad kaks-ühes tahvelarvuti-nutitelefoni, on ilmselt mõnesaja lisaeuro olemasolul mõistlik vaadata paar tolli väiksema ekraanidiagonaaliga phableteid, mille pakkumine on ka Eesti turul jõudsalt kasvamas. Neil aga, kes soovivad odavat Androidi jooksutavat 3G-toega tahvelarvutit, on selliste tehniliste näitajatega tahvelarvutite seas tegu hetkel soodsaima valikuga.

Seadme hinnaklass jääb Eestis 160 euro ümber.

GoClever M813G:

Tarkvara - Android 4.1
Muutmälu - 1GB DDR2
Salvestusmaht - 4GB
Ekraan - 8" LCD IPS 1024x768
Ühendusvõimalused - Wi-Fi, 3G, Bluetooth 4.0, micro SD kuni 32 GB
Kaamerad - 2MP ja 0,3 MP
Kaal - 426 g
Mõõdud: 198x150x9 mm

Seadme andis E24-le testida Tele2 Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles