Lugeja küsib: miks aias kasvavad murakad ei vilju?

Hanneli Rudi
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murakad.
Murakad. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

«Muretsesin sügisel oma aeda kaks mesimuraka taime. Kevadel õitsesid üllatavalt rohkelt, aga külge ei tule ühtegi marja. Mis võiks olla põhjus?» küsib lugeja Virge.

Vastab Hortese turundusjuht Sigre Parm.

Tolmlemises ei saa siin kindlasti põhjus olla - kui aias on ainult üks taim, siis taim ei tolmle. Murakas on isesteriilne ning vajab seega viljumiseks kindlasti kõrvale vähemalt  veel ühte taime ja soovitav on kasvatada koos mitu sorti.

Kahjuks ei loe välja, mis õitega juhtus - kas need kärbusid, kuivasid vms Põhjuseks võib olla nii kevadine öökülm kui ka taimede liiga vähene kastmine õitsemisperioodil.

Aiakultuurina kasvatades alustavad mesimurakad kevadel kiiret kasvu ja õitsemist ning seda tunduvalt varem kui looduses. See ohustab nii noori võrseid kui ka õisi, mis võivad saada külmakahjustusi. Samuti on varasel õitsemisel veel vähe tolmeldajaid, mis mõjutab viljastumist. Istandustes näiteks lausa pidurdatakse erinevate vahenditega taimede kiiret kevadist kasvu, et viljumine oleks tagatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles