Vene majanduskasv valmistas pettumuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi gaasikraan.
Gazpromi gaasikraan. Foto: SCANPIX

Vene majandus kasvas teises kvartalis oodatust aeglasemas tempos. Märgid näitavad, et tänavu jääb Venemaa majanduskasv tublisti alla 3 protsendi.

Aprillist juunini kasvas Venemaa SKT aastatagusega võrreldes 1,9 protsenti, mis annab esimese poolaasta majanduskasvuks vaid 1,7 protsenti.

Analüütikud süüdistavad aeglases kasvus investeeringute vähenemist – mis annavad Vene majanduskasvust viiendiku.

Oma osa on ka nõrgal nõudlusel võtmelise tähtsusega välisturgudelt nagu Euroopa Liidust.
Hetkel prognoositakse Venemaa tänavuseks majanduskasvuks 2,8 protsenti, kuid Renaissance Capitali vanemanalüütik Ivan Tšakarov on pigem seda meelt, et kasv kukub vähemalt 2,5 protsendi peale.

«See number on [meile] pettumus,» ütles Tšakarov teise kvartali tulemuste kohta.
«Ma usun, et kuni aasta lõpuni saame me kuulda, kuidas prognoose järjest kärbitakse.»

Investeeringute languse peamised põhjused on Venemaa suurimate toormegruppide nagu Gazpromi ja Rosnefti kapitalikulude kärped, samuti aga välisinvestorite eemaletõmbumine – kas siis murede pärast poliitilise olukorra pärast Venemaal või omaenda koduturgude kasvu aeglustumise tõttu.

«Suured firmad, ka riigifirmad on kärpinud oma investeerimisprogramme. Valitsuse reaalsed kulutused langevad – kui inflatsioon sisse arvata. Tarbijanõudlus on nõrgenenud, kuna tegelik palgatõus aeglustub,» ütles Moskva maaklerfirma Otkritie Capitali peaanalüütik Vladimir Tihhomirov.

Vene jaemüük on kasvanud aastatagusega võrreldes 3-4 protsenti, mullu oli vastav näitaja 7-8 protsenti. Samal ajal on nii riigi- kui erasektori võimalused palku tõsta üha kasinamad.
2012. aastal kasvas Vene SKT 3,4 protsenti, 2011. aastal 4,3 protsenti.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles