Kui palju on valmispakendatud kotis tegelikult kartuleid?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poes neljakilosena müüdavas kartulikotis võib olla koguni pea pool kilo rohkem kaupa.
Poes neljakilosena müüdavas kartulikotis võib olla koguni pea pool kilo rohkem kaupa. Foto: Piret Lakson

Eelpakendatud mugulaid ostes poes üldjuhul petta ei saa – pigem on pakendis rohkem kaupa, kui etiketi järgi peaks.

Arvatavasti kaaluvad vähesed ostjad valmispakendatud toidukauba poes ise üle, kuid seda tehes võib kaaluekraanilt avastada endalegi üllatuseks hoopis teistsuguse arvu kui pakendil.

Kaaludes kahe pealinna supermarketi juurviljaosakonnas kontrollkaaluga üle neljakiloseid kartulikotte, selgus, et üldjuhul on neis kartuleid rohkem kui pakendil kirjas. Kahekümnest ülekaalutud kotist vaid kahes näis üks pisem mugul puuduvat, sest kotid olid vastavalt 40 ja 58 grammi väljakuulutatust kergemad.

Kui Laheotsa talu «Laura» ja Talukartuli «Eesti Wärk» (kasvataja K. Hamburg) silti kandvad kartulikotid kaalusid üldiselt pakendil lubatust paarkümmend grammi rohkem, siis Laheotsa «Marabeli» kartulikottide kaal kõikus väga palju – kui paar kotti olid alakaalulised, siis samas kõrval asuvas kotis oli kartuleid pea pool kilo rohkem, üldiselt näitas kaal aga paarsada grammi rohkem.

Laheotsa OÜ juhatuse liige ja müügijuht Olari Villers sõnas, et kõik tooted on pakendatud automaatkaaludega ning samuti kontrollitakse pisteliselt, et pakendis oleks ettenähtud kogus kaupa. «Loomulikult on kaalud taadeldud,» märkis Villers.

Ta selgitas, et automaatkaaludel on erinev kogus nii-öelda kaalukopsikuid, mis pakendavad neljale kilole kõige lähema koguse. «Kaalu loogika on selline, et pakendisse ei lähe kunagi vähem kartuleid, ikka rohkem, ja siis teinekord ongi pakendis 4,1 või 4,2 kilogrammi,» lisas Villers.

Ent kuidas on mõnes kotis siis ikkagi üks kartul puudu või mitu tükki üle? «Kartul ja ka näiteks porgand on elav kaup. Vältimaks probleeme, peab neile alati pakendamiskuupäeva peale panema. Soojas poes annab värske kartul endast niiskust kiiresti välja ning selle tõttu kaotab ka kaalu, mis muidugi ei juhtu päeva või paariga,» toonitas Villers.

Mehe sõnul kaevatakse vahel ka selle üle, et kott on idusid täis. «Muidugi tulevad kartulitele idud, kui neid kuu aega soojas poes hoida. Meie tootjatena ei suuda poodide väljapanekuid kontrollida,» nentis Villers.

Ta lisas, et 500-grammise «ülekaalu» puhul võib põhjus olla kas selles, et tegemist on eriti suurte kartulitega või et kotisuu on poes kogemata lahti või katki läinud ja see pannakse uuesti kinni, ilma et kott uuesti üle kaalutakse.

Möödunud nädalal (17. juulil) pöördus nii tarbijakaitseameti kui ka tootja enda poole noormees, kes avastas, et lubatud viie kilo asemel oli võrkkotti pakendatud Laheotsa kartulit vaid 4,3 kilo. Teinud kartulikotist pilti, hoiatas ta sotsiaalmeedias ka oma sõpru – seda petukaupa ei tasu osta.

Villersi sõnul selgitas ta pahasele ostjale, et tegemist on enne jaanipäeva ehk ligi kuu aega tagasi pakitud kartuliga, mis peaks olema ammu müüdud. Kuna pakendamiskuupäev oli 19. juuni, siis oligi tootja sõnul kartul poes seismise tõttu lihtsalt kõvasti kaalu kaotanud. «Kui kartul on värskelt maa seest võetud, koosneb see suures osas veest: kartulikoor ei ole kindel ja seega annab endast vedelikku välja,» valgustas Villers.

Võrkkotti pakendatud kartul oli nii-öelda eriväljaanne ning seda müüdi mehe sõnutsi vaid Selveris ja 19. juuni kuupäevaga.

Küsimusele, mis aja jooksul peaks siis pood jõudma kartuli maha müüa, ei saa Villersi sõnul vastata – see kõik oleneb hoiutingimustest. Seetõttu ei ole värskele kartulile ka peale märgitud «parim enne» kuupäeva. Mõistagi nõuab kartul jahedat ja pimedat ruumi ning sellised tingimused poodides puuduvad.

Üht aga Villers rõhutas: kaup peab alati olema võimalikult värske. «Meilt on kartulit võimalik osta kuus korda nädalas ja loomulikult ei arva me, et see poes kuu aega seisab. Tegelikult peaks värske kartul nelja-viie päevaga ära liikuma,» lausus ta.

Kartulikasvataja lisas, et kaalude täpsust kontrollib tehnilise järelevalve amet: «Kliendile ei saa vähem kaupa müüa, võib-olla korra saad petta, aga ega siis pikka pidu ei ole.» Laheotsa talu on tegutsenud 20 aastat.

Selveri pressiesindaja Annika Vilu sõnul tuleb juhul, kui juurviljal ei ole «parim enne» kuupäeva, kaupluse töötajatel vilju jälgida. «Kui kartul näeb hea välja, sellel ei ole plekke ega muid vigu, siis tohib seda müüa,» ütles Vilu, kes aga konkreetselt Laheotsa kartuli juhtumit kommenteerida ei saanud, kuna pole teada, millisest Selverist klient kartulid ostis.

«Võimalik, et konkreetse koti pakendamisel on tehtud viga, aga seda on raske tagantjärele hinnata. Igal juhul on kliendil ebakvaliteetse toote puhul alati õigus raha tagasi küsida,» rõhutas Vilu.

Ta lisas, et kindlasti sõltub kartuli säilivusaeg hoiutingimustest ning kui kartul on jahedas ja kuivas kohas, siis säilivusaeg pikeneb. Vilu sõnul langeb aja jooksul enamiku puu- ja köögiviljade kaal.

Kaalukõikumine

Laheotsa talu kartuli «Laura» neljakiloste kottide tegelik kaal ülekaalumisel:

• 4,472 kg

• 4,275 kg

• 4,234 kg

• 4,156 kg

• 4,040 kg

• 3,956 kg

• 3,942 kg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles